Ισραήλ: Στροφή στα τροχοφόρα ΤΟΜΠ

 

Israel Army M-113 1

 

Στροφή στα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα κάνει το Ισραήλ, για να αντικαταστήσει τα Μ-113 και να μειώσει το κόστος λειτουργίας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Defense News, η Διεύθυνση Παραγωγής Αρμάτων του Υπουργείου Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει το Eitan. Πρόκειται για οκτάτροχο τροχοφόρο όχημα, με την ονομασία Eitan, που θα δρα μαζί με τα βαρέα ΤΟΜΠ Namer.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το βάρος του δεν θα ξεπερνά τους 35 τόνους και θα διαθέτει εξελιγμένο σύστημα προστασίας, πυργίσκο και σειρά αισθητήρων. Μέχρι στιγμής έχει κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο όχημα, οι δοκιμές του οποίου θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον ένα ακόμα όχημα σε φάση ανάπτυξης. Στόχος είναι να ξεκινήσει η παραγωγή τους από το 2020.

Ταυτόχρονα, το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογίας του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, έχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα Carmel. Πρόκειται για το μελλοντικό όχημα μάχης, το οποίο θα επιχειρεί σε συνεργασία με τα Merkava Mk4. Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα αποδώσει ένα όχημα μάχης με βάρος γύρω στους 32 τόνους, βασιζόμενο πολύ σε νέα ελαφρά υλικά και εξελιγμένες τεχνολογίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το εάν θα διαθέτει ερπύστριες, αν και οι πηγές του Defense News αναφέρουν ότι μάλλον θα φέρει τρακτεροτές, μονοκόματες ερπύστριες, αντιστοιχες με αυτές που βλέπουμε σε ρομποτικά οχήματα.  Η ένταξή του σε υπηρεσία υπολογίζεται για  μετά το 2025-27.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ισραηλινός Στρατός κατανοεί ότι είναι ιδιαίτερα ακριβή η απόκτηση και λειτουργία βαρέων ΤΟΜΠ όπως το Namer. Το κόστος συντήρησης και υποστήριξης είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με ένα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ της κατηγορίας των 20-35 τόνων. Ιδιαίτερα για εμπλοκές σε περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τροχοφόρων ΤΟΜΠ.

Αντίστοιχη λογική προσπάθησε να ακολουθήσει παλιότερα και ο Ελληνικός Στρατός, με το πρόγραμμα του νέου τεθωρακισμένου τροχοφόρου οχήματος σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά η οικονομική κρίση πρόλαβε τα σχέδια. Αν κάποια στιγμή υπάρξει η δυνατότητα, θα μπορούσε να εξεταστεί η προμήθεια τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων, στο πλαίσιο ενός μείγματος με ερπυστριοφόρα οχήματα, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων σε λειτουργικό επίπεδο.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: