Γερμανία: Αποστολή Leopard 2 στο Κατάρ

 

Πηγή: Krauss Maffei Wegmann

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων αρμάτων Leopard 2A7 και αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000 στο Κατάρ, όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Το πρώτο φορτίο ξεκίνησε ήδη από την Γερμανία και στις επόμενες ημέρες θα αφιχθεί στη χώρα του Περσικού Κόλπου.

Η προμήθεια αποτελεί μέρος της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από τρία χρόνια, συνολικού κόστους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το συμβόλαιο αφορούσε την πώληση 62 αρμάτων και 24 Α/Κ πυροβόλων.

Η Γερμανία είχε υιοθετήσει αρκετά σκληρή στάση σε ζητήματα εξαγωγής όπλων σε χώρες με χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε όσες εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε δηλώσεις του Γερμανού Αντικαγκελλάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δε δικαιολογούσε τέτοιου είδους εξαγωγές.

Αν και η συμφωνία με το Κατάρ υπογράφηκε το 2013, πριν την επέμβαση στην Υεμένη, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι η αποκάλυψη θα προκαλέσει πολιτικό ζήτημα στην Γερμανία. Οι λύσεις, όμως, είναι μάλλον ενάντια σε όσα υποστήριζαν οι Γερμανοί πολιτικοί τα τελευταία χρόνια. Η ακύρωση του συμβολαίου είναι μάλλον εκτός συζήτησης, αφού θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποζημίωση της KMW και του Κατάρ. Τα γερμανικά ΜΜΕ εικάζουν ότι η μόνη λύση, αν και “φιλόδοξη”, είναι να ζητήσουν από το Κατάρ εγγυήσεις ότι τα άρματα και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα δεν θα χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: