Νέο μαχητικό για την Φινλανδία

Finland Air Force F-18

 

Νέο μαχητικό αεροσκάφος θα αποκτήσει σε λίγα χρόνια η Φινλανδική Αεροπορία, μετά την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας να ξεκινήσει τον διαγωνισμό ΗΧ. Στόχος είναι να αντικατασταθούν τα Boeing F/A-18 Hornet που μέσα στην επόμενη δεκαετία θα κλείσουν τον κύκλο ζωής τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας (Preliminary Assessment for Replacing the Capabilities of the Hornet Fleet), στόχος είναι να αποκτηθεί ένα νέο αεροσκάφος. Ο εκσυγχρονισμός των F/A-18 αποκλείστηκε καθώς θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται να αποδώσει αεροσκάφη ικανά να ανταπεξέλθουν πλήρως σε όλο το φάσμα των αποστολών. Επίσης, η μελέτη αποκάλυψε ότι θα απαιτηθεί άλλο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να υλοποιηθεί, μέσα σε διάστημα οκταετίας.

Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, η Φινλανδική Αεροπορία θα αποκτήσει ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Μια πλατφόρμα η οποία θα είναι ικανή να καλύψει αποστολές εναέριας υπεροχής, υποστήριξης χερσαίων τμημάτων, ναυτικής κρούσης και ISTAR.

Τα νέα αεροσκάφη θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά μέχρι το 2030, όταν θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η απόσυρση των Hornet. Το κόστος του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: