Καναδάς: Προς απόσυρση από το F-35

 

CF-18 1

 

Την απόσυρση του Καναδά από το πρόγραμμα F-35 δήλωσε ότι θα υλοποιήσει ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τρουντώ. Ο νεοεκλεγείς πολιτικός ανέφερε σε δηλώσεις του ότι, ο Καναδάς δεν χρειάζεται ένα τόσο ακριβό αεροσκάφος, τεχνολογίας stealth, για να φέρει σε πέρας τις αποστολές που απαιτούνται. Αντιθέτως, θεωρεί ότι τα ποσά από την αγορά των F-35 θα πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση του Ναυτικού, το οποίο χρειάζεται νέες επενδύσεις και προμήθειες.

Ο Καναδάς είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του F-35 το 2002, οπότε και πλήρωσε περί τα 150 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ για τη συμμετοχή του. Στόχος ήταν να αποκτηθούν 65 F-35 με τα οποία θα γινόταν η αντικατάσταση των CF-18 Hornet. Αν υλοποιηθεί η απόφασή του, τότε το κάθε αεροσκάφος στο πρόγραμμα θα έχει αυξημένο κόστος της τάξης του 0,7-1% ή περίπου ένα εκατομμύριο δολλάρια ανά μονάδα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφασιστεί ποια ή ποιες χώρες θα πάρουν το μερίδιο παραγωγής του Καναδά.

Η αλλαγή στην στάση φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα ευρύτερου διεθνοπολιτικού προσανατολισμού. Ειδικότερα, ο νέος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόσυρση των καναδικών μαχητικών από την αεροπορική συμμαχία που βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν αποσύρεται από την προσπάθεια καταστολής των τζιχαντιστών. Για το λόγο αυτό θα αυξήσει την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και θα συνεχίσει να συνεισφέρει με στρατιωτικούς που θα εκπαιδεύουν Ιρακινούς συναδέλφους τους. Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι σίγουρο ότι οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν ερωτηματικά στις ΗΠΑ για το κατά πόσο δημιουργείται νέα κατάσταση στις σχέσεις με τον Καναδά, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.

Η απόφαση του Τζ. Τρουντώ σίγουρα θα δημιουργήσει αίσθηση, ιδιαίτερα σε χώρες όπου υπάρχει ακόμα αμφιβολία για το κατά πόσο το F-35 είναι η βέλτιστη επιλογή. Από την άλλη, το άνοιγμα ενός νέου διαγωνισμού προμήθειας μαχητικών θα φέρει τις μεγάλες αεροδιαστημικές βιομηχανίες σε νέο ανταγωνισμό, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Boeing θα έχει προβάδισμα με το Super Hornet, δεδομένης της χρήσης των CF-18.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: