ΗΠΑ: Βάζουν στο “ψυγείο” την Τουρκία (;)

 

Turkey Air Force F-16 2

 

Ξεμένει από κατευθυνόμενα βλήματα η Τουρκική Αεροπορία καθώς όπως φαίνεται οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παγώσει μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, αλλά και σημεία τριβής στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Τα προβλήματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τα τουρκικά ΜΜΕ και συμπληρώνουν την εικόνα που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Πενταγώνου να αποσύρει τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot από το έδαφός της. Αν και η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι απαιτείται να αναβαθμιστούν, η τουρκική πολιτική ηγεσία θορυβήθηκε έντονα από το γεγονός ότι η δικαιολογία δεν ήταν και η καλύτερη που θα μπορούσε να παρουσιαστεί, ενώ η ανακοίνωσή της έγινε λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας χρήσης του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Έτσι, δεν αφέθηκαν και πολλά περιθώρια πίεσης στην τουρκική πλευρά, παρά τις εκκλήσεις της για παραμονή των συστημάτων, ειδικά μετά τις παρενοχλήσεις και παραβιάσεις της Ρωσικής Αεροπορίας. Στο ίδιο ζήτημα, “ράπισμα” θεωρήθηκε και η αντίστοιχη απόφαση της Γερμανίας να αποσύρει τα δικά της αντιαεροπορικά συστήματα Patriot με τη λήξη της αποστολής τους τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ζητήσει μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, η πώληση των οποίων δεν έχει προχωρήσει. Εικάζεται ότι η Τουρκία εμμέσως “πληρώνει” την στάση της στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας, σε περιφερειακά θέματα, καθώς και για το γεγονός ότι αντί να επιχειρήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους περιορίστηκε στο να βομβαρδίζει τους Κούρδους.

Τα συστήματα των οποίων οι συμβάσεις έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά είναι της πώλησης βλημάτων αέρος-εδάφους με καθοδήγηση, για τα οποία αναφέρεται ότι τα αποθέματά τους έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Άλλα προγράμματα είναι αυτά της πώλησης ΜΕΑ MQ-9 Reaper, των οποίων η έγκριση έχει καθυστερήσει περίπου μια επταετία…, της προμήθειας των ελικοπτέρων Sikorsky T-70i, για τα οποία δεν έχει δοθεί ακόμα η έγκριση της κυβέρνησης, και των δύο φρεγατών κλάσης O. H. Perry που από το 2012 που αποσύρθηκαν από το Αμερικανικό Ναυτικό δεν έχουν μεταβιβαστεί ακόμα στο Τουρκικό.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: