Αεροπορικές επιχειρήσεις από αυτοκινητοδρόμους (Φωτ/φίες – Βίντεο)

 

Τη δυνατότητα επιχειρήσεων από αυτοκινητοδρόμους δοκιμάσε κατά τη διάρκεια της άσκησης Baana-2015 η Φινλανδική Αεροπορία. Προσκεκλημένη ήταν και η Σουδική, στο πλαίσιο της συμφωνίας διασυνοριακής εκπαίδευσης. Οι δύο χώρες έχουν σχεδιάσει τμήματα των αυτοκινητοδρόμων τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να επιχειρήσουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη, κατά την πολεμική περίοδο.

Μάλιστα, η Σουηδία είχε εγκαινιάσει το 1988 τον ανακαινισμένο αυτοκινητόδρομο Ε4 με την απογείωση σε σχηματισμό μαχητικών JAS 37 Viggen. Ιδιαίτερης αναφοράς είναι το γεγονός ότι τμήμα του αυτοκινητοδρόμου αυτού αποτελεί και βοηθητικό διάδρομο μίας εκ των αεροπορικών βάσεων που βρίσκεται κοντά του. Τότε, ένα C-130 είχε προσγειωθεί στον αυτοκινητόδρομο και τροχοδρόμησε προς το χώρο στάθμευσης.

 

 

Μαχητικά F-18 Hornet, JAS-39 Gripen και ελαφρά αεροσκάφη Hawk εκτέλεσαν αποστολές από τμήματα των εθνικών οδών, ημέρα και νύχτα, σε συνεργασία με κινητές μονάδες αεροπορικού ελέγχου, συντήρησης-υποστήριξης και ασφάλειας. Σημαντικό θεωρείται το πλαίσιο διασυνοριακής εκπαίδευσης των δύο χωρών, καθώς είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε αυτό το επίπεδο.

Αν και η άσκηση περιλάμβανε τις επιχειρήσεις από τις οδούς, πριν τη διεξαγωγή της, τα φινλανδικά μαχητικά εκτέλεσαν αρκετά touch-and-go, για να εκπαιδευτούν τόσο οι πιλότοι των Μοιρών, όσο και οι πιλότοι της αεροπορικής ακαδημίας. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, ιδιαίτερα για τους Σουηδούς πιλότους, καθώς δεν είχαν ξαναδεί το τμήμα του δρόμου, ενώ οι καιρικές συνθήκες περιλάμβαναν χαμηλή νέφωση και βροχόπτωση. Απουσία οποιονδήποτε οπτικών βοηθημάτων, το εγχείρημά τους ήταν δύσκολο.

 

Φωτ.: Σουηδική – Φινλανδική Αεροπορία

 

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: