Ρωσικό κλιμάκιο διοίκησης και στην Βαγδάτη

 

Russia Syria

 

Ενισχύθηκε η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Fox News, το οποίο επικαλείται πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Ρωσία συμμετέχει σε διακλαδικό κέντρο συντονισμού, σε συνεργασία με την Συρία και το Ιράν.

Στόχος του κέντρου είναι να συντονίσει τις επιχειρήσεις των Ιρανών και των σιιτικών οργανώσεων που μάχονται εντός του συριακού εδάφους, κατά των ισλαμοφασιστών.

Οι αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης.

Ενδιαφέρον έχει και δήλωση Ισραηλινού στρατιωτικού ο οποίος δήλωσε πως έχει συσταθεί Ισραηλινο-ρωσική ομάδα συντονισμού προκειμένου να αποφευχθούν “ατυχήματα” στην Συρία. Το γεγονός αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ισραηλινοί δραστηριοποιούνται στρατιωτικά εντός της Συρίας.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία, αραβικές πηγές αναφέρουν ότι στην Ταρτούς έχουν φτάσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στις δυνάμεις του Συριακού Στρατού να αναπτυχθεί και πέρα από την περιοχή της Λατάκιας.

Ρώσοι Πεζοναύτες μαζί με ιρανικές μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης, δημιούργησαν σημεία ελέγχου στις πόλεις Σλούνφεχ, Μασγιάφ και Ρας αλ Μπασσίτ, στις επαρχίες της Λατάκιας και της Ταρτούς. Σε τακτικό επίπεδο οι ενέργειες αυτές σημαίνουν ότι οι τζιχαντιστές θα πρέπει να επιτεθούν στις ιρανικές και ρωσικές δυνάμεις αν θέλουν να καταλάβουν την Λατάκια, γεγονός που λειτουργεί και ως προειδοποίηση.

Εικάζεται, σύμφωνα με τις αραβικές πηγές ότι, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί θα ασφαλίσουν και την ενδιάμεση περιοχή μέχρι και την πόλη Κασσάμπ, στα σύνορα με την Τουρκία.

Σε στρατηγικό επίπεδο δεν αποκλείεται να υπήρξε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη των ιρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Συρία, δεδομένου ότι διεξάγεται σχετικός διάλογος εδώ και λίγο καιρό. Ο ρόλος του Ιράν είναι και πάλι καθοριστικός για την ασφάλεια στην Μέση Ανατολή (βλέπε Συρία, Ιράκ και Υεμένη), παρά τις όποιες αντιδράσεις των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Η Ρωσία από την πλευρά της μπορεί να ελπίζει σε ανταλλάγματα στο θέμα της Ουκρανίας και των κυρώσεων που έχουν ασκηθεί εναντίον της. Δεν αποκλείεται να δούμε νέες εξελίξεις στο εν λόγο ζήτημα, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με την ουκρανική ηγεσία.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: