Βρετανία: Κρατική στήριξη στην αμυντική βιομηχανία

 

Eurofighter Tranche 3 4

 

Από το βήμα της DSEi 2015, ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλλον, περιέγραψε τα σχέδια του υπουργείου για ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών στην προώθηση των αμυντικών εξαγωγών της χώρας.

Ως σημείο εκκίνησης αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι η βρετανική αμυντική βιομηχανία έχει δεχθεί σημαντικό ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την Γαλλία και δευτερευόντως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε τον έντονο ανταγωνισμό που δέχθηκε η Βρετανία από το γαλλικό μαχητικό Rafale, με αποτέλεσμα να χάσει αρκετούς διαγωνισούς στο εξωτερικό. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο είναι η τιμή των βρετανικών οπλικών συστημάτων που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, ειδικά όταν μιλάμε για πελάτες μεσαίου ή μικρού μεγέθους που δεν έχουν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα.

Βαρύνουσας σημασίας σε αυτήν την περίπτωση είναι η προμήθεια των συστημάτων αυτών από τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οπότε το θέμα του κόστους για αυτές έρχεται σε δευτερεύουσα σημασία, αφού στηρίζονται οι εγχώριες βιομηχανίες. Σε τελική ανάλυση, όμως, δεν επιτυγχάνονται εξαγωγές οι οποίες μειώνουν το κόστος ανά μονάδα, που είναι και το ζητούμενο για τις εξαγωγές και για τις εγχώριες δαπάνες.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός κάλεσε τις βιομηχανίες να κατασκευάσουν προϊόντα τα οποία θα έχουν στη φιλοσοφία τους την επιδίωξη για εξαγωγής.

Όσο για την στάση του Υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει η επίσημη στήριξή του σε κύρια οπλικά συστήματα, όπως το Eurofighter Typhoon ή οι φρεγάτες Type 26 κτλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένας κρατικός οργανισμός μπορεί να προσφέρει οφέλη σε έναν πελάτη σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η βοήθεια στην ανάπτυξη δόγματος και εκπαίδευσης, η ενίσχυση της διακλαδικότητας με τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις κτλ.

Άραγε τι θα μπορούσε να προσφέρει το ελληνικό κράτος ώστε να στηρίξει την ελληνική αμυντική βιομηχανία; Οι υποτροφίες σε ξένους σπουδαστές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ένα σοβαρό όφελος για τους υποψήφιους πελάτες. Το σίγουρο είναι ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να βγει έξω στη διεθνή αγορά για να πουλήσει.

Advertisements

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: