Volkswagen: Σκάνδαλο παγκόσμιας εμβέλειας

 

Volkswagen logo

 

Το πρόβλημα με τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι ότι έχει κατέβει στα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Οι πάντες συμμετέχουμε σε αυτό το “σύστημα” είτε αποδεχόμενοι σιωπηρά την κατάσταση ή όταν δεν παίρνουμε απόδειξη όταν αγοράζουμε ένα προϊόν. Το κακό είναι ότι όταν φτάνει η διαφθορά τόσο χαμηλά, τότε έχουμε το φαινόμενο του να μη λειτουργεί τίποτα ομαλά.

Η διαφθορά βέβαια είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης ή της κακής πλευράς της. Για αυτό θα τη συναντήσουμε παντού σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στην Γερμανία, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι από τους βασικούς επικριτές της ελληνικής πολιτικής και όχι αδίκως. Τι γίνεται, όμως, όταν ο παράτυπος ή παράνομος τρόπος λειτουργίας των γερμανικών επιχειρήσεων ξεσκεπάζεται συνεχώς και πολιτικοί όπως ο Β. Σόιμπλε δε θέλει ούτε να ακούσει για το ποιος είναι ο δεύτερος που χορεύει το τανγκό της διαφθοράς;

Μετά τις “παρατυπίες” της Deutsche Bank στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αμερικανικές Αρχές έβγαλαν ένα νέο σκάνδαλο γερμανικής εταιρείας. Την περασμένη Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την Volkswagen να ανακαλέσει σχεδόν μισό εκατομμύριο οχήματα από την αμερικανική αγορά. Αιτία είναι το γεγονός ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε βάλει παρανόμως στα ντηζελοκίνητα οχήματα, λογισμικό με το οποίο μπορούσε να αποφεύγει τους ελέγχους εκπομπής ρύπων.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικού Ελέγχου κατηγόρησε τη γερμανική ετιαρεία ότι είχε τοποθετήσει λογισμικό με το οποίο εντόπιζε πότε το όχημα περνάει περιοδικό έλεγχο εκπομπών ρύπων. Τότε μόνο, το λογισμικό έθετε σε λειτουργία όλα τα συστήματα ελέγχου ρύπων με τα οποία είναι εφοδιασμένα τα οχήματα. Διαφορετικά, αυτά ήταν απενεργοποιημένα, με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν 40 φορές περισσότερο απ’ ό,τι επιτρέπει η Νομοθεσία Καθαρού Αέρα των ΗΠΑ. Σκοπός ήταν να φαίνεται ότι το όχημα διαθέτει καλύτερες επιδόσεις και καλύτερη κατανάλωση καυσίμου.

“Περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από την Volkswagen” όπως δήλωσε η υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικού Ελέγχου, Cynthia Giles, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της εταιρείας είναι “κίνδυνος για τη δημόσια υγεία”.

Η τελευταία αναφορά σχετίζεται με την απόκρυψη των εκπομπών οξειδίου του αζώτου από τους κινητήρες των οχημάτων. Το συγκεκριμένο αέριο συμβάλλει στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της αιθαλομίχλης, ενώ στον τομέα της υγείας προκαλεί άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, πρόωρους θανάτους και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρεία θα ανακαλέσει οχήματα Volkswagen και Audi, με τετρακίλυνδρους κινητήρες της περιόδου 2009-2015. Στα μοντέλα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα Volkswagen Jetta, Beetle, Golf, Passat και τα Audi A3.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κάτοχοι των οχημάτων θα λάβουν ειδοποιητήρια για να τα επισκευάσουν χωρίς κόστος.

Σε επίπεδο Δικαιοσύνης, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Το αρμόδιο υπουργείο στις ΗΠΑ θα εκδικάσει την υπόθεση που υπολογίζεται ότι μπορεί να επιφέρει πρόστιμα ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ή 37.500 δολλαρίων για κάθε όχημα!

Και σα να μην έφτανε αυτό, σε συνέχεια του σκανδάλου που αποκάλυψαν οι Αμερικανικές Αρχές, η Volkswagen παραδέχτηκε ότι 11 εκατομμύρια ντηζελοκίνητα οχήματά της, με κινητήρες Type EA 189, σε όλο τον κόσμο είναι εξοπλισμένα με το ίδιο λογισμικό!

Η εταιρεία αποφάσισε να διαθέσει ποσό της τάξης των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιδιορθώσεις, χωρίς να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλει το κάθε κράτος. Οι ομοσπονδιακές Αρχές στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αυστηρές στο κυνήγι τέτοιων σκανδάλων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που βρέθηκαν να δικάζονται και να τους επιβάλονται πρόστιμα. Ανάμεσά τους είναι η General Motors, η Kia, η Toyota, αν και καμία δεν ήταν σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό της Volkswagen.

Όπως είναι φυσικό, η Volkswagen αναθεώρησε τους οικονομικούς της στόχους και τα κέρδη της. Αυτήν την στιγμή καταβάλει προσπάθεια να μειώσει τον αντίκτυπο του γεγονότος, αφού αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της.

Γίνεται κατανοητό ότι τέτοιες πρακτικές απλά καταστρέφουν τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και σίγουρα αποδομούν τη βάση των επιχειρημάτων περί ανωτερότητας της γερμανικής τεχνολογίας. Ιδιαίτερα δε, όταν η γερμανική τεχνολογία κοστολογείται υψηλά. Πρακτικές και επιχειρήματα δε συμβαδίζουν. Οι μόνοι που φαίνεται ότι αντιδρούν στις άθλιες γερμανικές πρακτικές αυτού του είδους, είναι κατά βάση οι ΗΠΑ, που έχουν σαφές συμφέρον αφού ζημιώνεται η δική τους βιομηχανία. Στην Ευρώπη θα είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση, δεδομένης της γερμανικής καθοδήγησης.

Ας τα θυμόμαστε και να τα θυμούνται οι Έλληνες πολιτικοί την επόμενη φορά που κάποιος Γερμανός πολιτικός ή εντολοδόχος του/της σηκώσει το δάκτυλο προς τη μία πλευρά μόνο.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: