Γερμανία: Διαγωνισμός για νέο τυφέκιο – Πυρά κατά της H&K

 

G-36 2

 

Σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό προμήθειας νέου τυφεκίου θα πάει η Γερμανία, προκειμένου να αντικαταστήσει το H&K G-36 που παρουσίασε σοβαρότατα προβλήματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, η απόφαση ελήφθη σε συμφωνία με την στρατιωτική ηγεσία, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των 167.000 G-36 θα διεξαχθεί σε πανευρωπαϊκό. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, από πολλές απόψεις, αφού καταβαραθρώνει την αξιοπιστία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όπλων, της γνωστής Heckler & Koch, ενώ επιβεβαιώνει την τάση για τη δημουργία βιομηχανικών συνεργασιών στον τομέα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας.

Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, η υπουργός ανέφερε ότι μέχρι την έναρξη των παραδόσεων των νέων τυφεκίων, τα G-36 θα χρησιμοποιούνται όπως κρίνεται απαραίτητο, έχοντας υποστεί βελτιώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε προ ημερών και δημοσιεύσαμε στο Cube Defense3 Analysis, η προμήθεια των 600 H&K HK417 καθώς και 600 ελαφρών πολυβόλων MG4.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον στην Γερμανία είναι τι θα γίνει με τα διαθέσιμα G-36. Όλες οι λύσεις φαίνεται να είναι πάνω στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών είναι η αποθήκευσή τους από τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που φαίνεται τουλάχιστον αστείο, ή η πώλησή τους σε άλλες χώρες ή η δωρεά τους ανά τον κόσμο, όπως έγινε με την περίπτωση των Κούρδων μαχητών που παρέλαβαν 8.000 τέτοια τυφέκια.

Όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα στα G-36 προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση. Οι Πράσινοι επιτέθηκαν και πάλι στην κυβέρνηση ζητώντας να διερευνηθούν οι “ιδιαίτερες” σχέσεις μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Άμυνας και της Heckler & Koch. “Μετά από έτη συγκάλυψης, οι επιπτώσεις γίνονται κατανοητές μετά την αποτυχία των G-36. Οι φιλικές… σχέσεις της αμυντικής βιομηχανίας και του Υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά η διεξαγωγή διαγωνισμών θα είναι ψευδολύση”, όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων, Ανιέσκα Μπρύγκερ.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: