Κινητικότητα για την Συρία – Iskander για την Σαουδική Αραβία (;)

 

Jubei Lavrov

 

Την εξέταση της προμήθειας πυραύλων Iskander γνωστοποίησε ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ μετά τη συνάντηση που είχε εχθές στη Μόσχα με τον ομόλογό του Σεργκέυ Λαβρώφ.

Η πιθανότητα της προμήθειας φαίνεται να γίνεται μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού. Ως απόρροια του τελευταίου, είναι και η συζήτηση για την πιθανότητα προμήθειας και άλλων τύπων συστημάτων.

Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τους εξοπλισμούς ως πολιτικό εργαλείο πίεσης ή αποπληρωμής της ασφάλειας που έχει λάβει από άλλες χώρες. Πάντως, μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στις προμήθειές της και είναι κάτι που δε φαίνεται να αλλάζει άμεσα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Οι διμερείς επαφές, ωστόσο, αφορούσαν πρωτίστως θέματα υψηλότερης προτεραιότητας, αφού διεξήχθησαν κυρίως για το μέλλον της Συρίας. Μέσα και από αυτό το κρισιμότατο ζήτημα περνάει η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να αναδειχθεί σε κυρίαρχο καθοριστή της πορείας των πραγμάτων στην Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο.

Η Ρωσία ως ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές του Μπασάρ αλ Άσσαντ στην Συρία και της ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ιράν έχει προφανώς διαφορετική αντίληψη από το Ριάντ και τις υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου.

Για το θέμα της Συρίας οι επαφές έχουν εντατικοποιηθεί τοςυ τελευταίους τρεις μήνες. Τον Ιούνιο έγινε συνάντηση του Σαουδάραβα Αντιβασιλέα και Υπουργού Άμυνας, Μωχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιούλιο υπογράφηκε η συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα (η οποία έχει ευρύτερη σχέση και με την Συρία) και πριν από μία εβδομάδα έγινε συνάντηση του Άντελ αλ Τζουμπέιρ με τον Σεργκέυ Λαβρώφ και τον Τζων Κέρρυ στην Ντόχα του Κατάρ, με αντικείμενο συζήτησης και πάλι την Συρία.

Οι επαφές, όμως, δε συνεπάγονται και κάποιου είδους κοινή δράση από την Ρωσία και την Σαουδική Αραβία, καθώς η πρώτη βλέπει τον Μπασάρ αλ Άσσαντ ως το κύριο πρόβλημα γι’ αυτό και στηρίζει όλους τους αντάρτες… Άρα, η κάθε μία πλευρά (ΗΠΑ, Ρωσία, μοναρχίες του Περσικού Κόλπου και Ιράν) θα αναλάβει να μεσολαβήσει για λογαριασμό των αντιμαχόμενων εντός της Συρίας. Πάντως, από τις πιο θετικές κινήσεις, ίσως και η μόνη θετική σε στρατηγικό επίπεδο, που έκανε η αμερικανική εξωτερική πολιτική ήταν η προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ιράν. Ενός πολύ σοβαρού εταίρου στην περιοχή και από τους πλέον αξιόπιστους για συνεργασία με την Ουάσινγκτων.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: