Ισπανία: Επένδυση στα ΜΕΑ

 

Brimstone Reaper 7

 

Το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροχημάτων κατηγορίας MALE (Medium Altitude Long Endurance) για την Πολεμική Αεροπορία. Για το πρώτο σύστημα του προγράμματος πρόκειται να δαπανηθούν 25 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2016, το οποίο θα παραδοθεί το 2017. Το συνολικό κόστος της προμήθειας, που θα έχει πενταετή διάρκεια, θα είναι 171 εκ. ευρώ.

Τα ισπανικά ΜΜΕ θέλουν το MQ-9 Reaper να έχει το πλεονέκτημα, λόγω του ότι χρησιμοποιείται ήδη από άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία και οι ΗΠΑ). Στο διαγωνισμό πάντως, θα συμμετέχει και η Israel Aerospace Industries με το Heron TP.

Οι Ισπανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη το ισραηλινό Searcher Mk II και το αμερικανικό RQ-11 Raven της Aerovironment. Με τη νέα προμήθεια ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερων δυνατοτήτων ΜΕΑ για επιτήρηση και ναυτική περιπολία, και όχι για αποστολές κρούσης, μιας και τα δύο υποψήφια του διαγωνισμού έχουν τέτοια δυνατότητα.

Η τελική επιλογή θα επηρεαστεί σίγουρα από τις επερχόμενες εκλογές, καθώς και από το κατά πόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα επιτρέπουν στους θρώνακες να επιχειρούν εντός του πολιτικού εναέριου χώρου, κάτι που απαιτεί σχετικές τροποποιήσεις και πιστοποιήσεις από τις Αρχές.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: