Σ. Αραβία: Απειλεί με εισβολή στο Κουβέιτ…

 

Saudi Arabia Defence Minister Mohammed bin Salman

Με επίθεση και εισβολή στο Κουβέιτ απείλησε ο Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Μωχάμαντ μπιν Σαλμάν, λόγω διαφορών σε σχέση με τη λειτουργία του πετρελαϊκού κοιτάσματος Χάφτζι.

Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε ότι όχι μόνο το κοίτασμα αλλά και ολόκληρο το Κουβέιτ είναι σαουδαραβικό έδαφος σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία! Συμπλήρωσε λέγοντας πως “το Κουβέιτ δεν έχει καμία υπεροχή μπροστά μας και είναι απλά μια χώρα που εκτείνεται σε επιφάνεια εδάφους ίση με το ένα τέταρτο του Ριάντ”. Πηγές, ωστόσο, θέλουν τον υπουργό να έχει δηλώσει ότι η Σαουδική Αραβία έσωσε το Κουβέιτ από τα νύχια του Σαντάμ και τώρα ποιος θα το σώσει από τα σαουδαραβικά;

Το Κουβέιτ διαμαρτύρεται για το συνεχιζόμενο κλείσιμο του κοίτασματος Χάφτζι από την Σαουδική Αραβία, το οποίο παρήγαγε 250-300.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για τα οποία το Κουβέιτ θα ζητήσει αποπληρωμή των ζημιών.

Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει συμφωνία συνεκμετάλλευσης για 50 χρόνια, αλλά το Ριάντ αποφάσισε να οτ κλείσει τον περασμένο Οκτώβριο λόγω μη τήρησης των νέων σαουδαραβικών περιβαλλοντικών προδιαγραφών. Το αποτέλεσμα ήταν το Κουβέιτ να πάει την υπόθεση στη διεθνή διαιτησία, γεγονός που εξόργισε τη σαουδαραβική μοναρχία.

 

Saudi Arabia Kuwait Khafji oilfield

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: