Ακτινογραφία του νέου τουρκικού τυφεκίου ΜΡΤ-76 – ΒΙΝΤΕΟ

 

Το νέο τους τυφέκιο θα αποκτήσουν σύντομα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στις αρχές Ιουλίου, η Γενική Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών υπέγραψε συμφωνία με την κρατική ΜΚΕΚ για την παραγωγή των τυφεκίων ΜΡΤ-76 (ΜΡΤ: Milli Piyade Tufegi – Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού).

Η αρχική σύμβαση προβλέπει την κατασκευή 35.014 τυφεκίων, εκ των οποίων τα 20.000 θα είναι για τον Στρατό, το Ναυτικό και τη Χωροφυλακή. Το κόστος θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια δολλάρια. Στόχος, πάντως, είναι η προμήθεια 200.000 τυφεκίων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως φαίνεται, η σχεδίαση βασίστηκε στο ΗΚ416 αν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάνουν λόγο ότι η σχεδίαση είναι εξ ολοκλήρου τουρκική.

 

 

Αν και αρχικά ο Τουρκικός Στρατός είχε σε χρήση εκδόσεις του G-3 στο διαμέτρημα των 5,56 χλστ. το ΜΡΤ-76 επιστρέφει στο διαμέτρημα 7,62×51. Εικάζεται ότι μάλλον πρόκειται για δυσαρέσκεια προς το προηγούμενο διαμέτρημα και τις δυνατότητές του σε μεγάλες αποστάσεις.

Το ΜΡΤ-76 λειτουργεί με έμβολο αερίων και περιστρεφόμενο κλείστρο. Η κάννη είναι μήκους 16 ιντσών (40,64 εκ.), ενώ το συνολικό μήκος είναι 36 ίντσες (91,44 εκ.) και το βάρος 4.082 γραμ.

Φέρει ρυθμιζόμενο κοντάκι, ράγες Picatinny για την προσαρμογή παρελκομένων και τα σκοπευτικά είναι αναδιπλούμενα (παρόμοια με του FN SCAR) προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί ευκολότερα το οποιοδήποτε οπτικό βοήθημα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της IDEF 2015, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την επιλογή ως σκοπευτικό του AVCI 1-4x Combat Rifle Scope της εταιρείας 3E EOS. Τις ημέρες της έκθεσης ανακοινώθηκε μάλιστα ότι παραγγέλθηκαν 200 σκοπευτικά για την εκτέλεση δοκιμών.

 

Το σκοπευτικό, που θα βελτιώσει δραματικά την ικανότητα πρόσκτησης και επανασκόπευσης επί του στόχου, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την ευκολία χρήσης τυφεκίων στο διαμέτρημα των 7,62 χλστ. Το βάρος του σκοπευτικού είναι 650 γραμμάρια. Χρησιμοποιεί σταυρόνημα ερυθρού φωτισμού για σκόπευση τόσο με διαμέτρημα 7,62 όσο και 5,56 χλστ. Λειτουργεί με μπαταρία CR2032 που έχει διάρκεια ζωής 300 ώρες. Ωστόσο, στο άνω τμήμα του φέρει βάση για τοποθέτηση μικρότερου σκοπευτικού red-dot.

Η Τουρκία προωθεί το τυφέκιο σε ξένες αγορές, όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά όπως ακούγεται και στο βίντεο στην πολιτική αγορά των ΗΠΑ. Θα γκρινιάξουμε πάλι και θα εκφράσουμε την γνωστή απορία για το εάν η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τα ΕΑΣ προτίθενται να παρουσιάσουν έστω και μια «ρετουρασιμένη» έκδοση του G-3 ή του Μ-4/Μ-16 εντός της χώρας και στις διεθνείς αγορές ή εάν θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στις διεθνείς εκθέσεις με φυλλάδια του G-3 όπως ακριβώς ήταν πριν 30 χρόνια.

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: