Το νέο βήμα… 3D εκτύπωση πυραύλων

 

Paveway II 2

 

Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε η Raytheon την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης καθώς οι ερευνητές της ανακοίνωσαν ότι κάνοντας χρήση εμπορικά διαθέσιμου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και τροποποιημένων εκτυπωτών 3D χαμηλού κόστους, πέτυχαν να δημιουργήσουν σχεδόν κάθε εξάρτημα που χρησιμοποιείται στην κατασκευή καθοδηγούμενων όπλων.

Το νέο βήμα έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας να ωθήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ώστε να ενισχύσει την κατασκευαστική διαδικασία που ακολουθείται. Το τελεύταιο επίτευγμα ήταν ότι κατασκεύασαν το 80% των υποσυστημάτων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυραύλων μέσω της τεχνολογίας εκτύπωσης 3D. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η πολεμική κεφαλή, τμήματα του ερευνητή, ο κινητήρας και τα ηλεκτρονικά κυκλώματα!

Τα οφέλη της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι τεράστια σε όλο το εύρος του επιχειρηματικού κύκλου. Κατ’ αρχάς υπάρχουν λιγότερα τμήματα που απαιτούνται όταν γίνεται εκτύπωση, μειώνοντας και απλοποιώντας καίρια τη λογιστική αλυσίδα. Στη συνέχεια η ανάπτυξη ενός τμήματος γίνεται ταχύτερα, η σχεδίαση μπορεί να γίνει πιο πολύπλοκη αφού με την εκτύπωση παράγονται τμήματα (π.χ. δύσκολα γεωμετρικά σχήματα) που θα ήταν πολύ δύσκολο να παραχθούν μέσω καλουπιών ή άλλων συμβατικών μεθόδων, ενώ η παραγωγική διαδικασία αποδίδει σε υψηλότερο βαθμό με λιγότερες απώλειες και χαμηλότερο κόστος.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να πειραματίζονται με νέα υλικά και τεχνικές προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η ανάγκη συναρμολόγησης τμημάτων, αφού κάποια στιγμή ευελπιστούν να μπορούν να τυπώνουν τις πλακέτες και τα κυκλώματα μαζί ή να πετύχουν εκτύπωση δύσκολων δομών. Για παράδειγμα έχει επιδειχθεί η δυνατότητα εκτύπωσης νανοσωλήνων άνθρακα.

Η εκτύπωση πυρομαχικών ή πυραύλων από κινητές μονάδες που θα βρίσκονται κοντά στο πεδίο της μάχης θα είναι μια επαναστατική διαδικασία. Γιατί εκεί οδηγείται εν μέρει η ανάπτυξη του τομέα, αφού πρώτα λυθούν τα προβλήματα της πιστοποίησης και του ποιοτικού ελέγχου και φυσικά η δυνατότητα να συναρμολογούνται αποτελεσματικά όλα τα επιμέρους τμήματα.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: