Νέο όπλο από τον Αμερικανικό Στρατό

Laser beam

 

 

Ένα νέο όπλο πρόκειται να δοκιμάσει ο Αμερικανικός Στρατός, μόνο που δεν θα πρόκειται για κάτι συμβατικό. Καινοτομία από το μέλλον που θα μπορεί να “αφοπλίζει” αντιπάλους χωρίς να τους σκοτώνει.

Πρόκειται για το LIPE (Laser-Induced Plasma Effect) που δημιουργήθηκε από το Διακλαδικό Πρόγραμμα Μη Θανατηφόρων Όπλων και του οποίου οι δοκιμές θα ξεκινήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες. Αυτό που θα προκαλεί το όπλο θα είναι ισχυρά κύματα ήχων υψηλής έντασης, που θα αποσυντονίζουν τους αντιπάλους.

Η δημιουργία του ήχου γίνεται μέσω της μοναδικής διαχείρισης της ύλης και της ενέργειας ώστε να προκαλεί ήχους σε συγκεκριμένες περιοχές έντασης 90 με 100 ντεσιμπέλ, αν και στόχος είναι να φτάσει τα 130 dB.

Όπως ανέφεραν τα αρμόδια στελέχη, η ύλη συναντάται σε τέσσερις μορφές. Την στερέα, την υγρή, την αέρα και το πλάσμα. Υψηλές δόσεις ενέργειας στο πλάσμα αφαιρούν τα ηλεκτρόνια από τον ατομικό πυρήνα και δημιουργούν ιόντα. Στοιβάδες τέτοιων ιόντων είναι μορφή ύλης που δεν είναι ούτε υγρή ή στέρεα και δεν συμπεριφέρεται ακριβώς ως αέρια. Έχει όμως μαγνητικές και ηλεκτρικές ιδιότητες, ενώ μπορεί να πάρει τη μορφή φωτός.

Το LIPE βάλλει εξαιρετικά σύντομες ριπές ενέργειας σε μορφή λέιζερ (διάρκειας νανοδευτερολέπτων). Στόχος μπορεί να είναι ένα πρόσωπο ή ένα σημείο στο χώρο. Η ενέργεια αυτή διαχωρήσει τα ηλεκτρόνια από τον πυρήνα και δημιουργεί μια μπλε σφαίρα πλάσματος η οποία με επιπλέον ριπές λέιζερ “ενεργοποιείται” παράγοντας θορύβους που φαίνονται να έρχονται από το υπερπέρα…

Σε συνθήκες εργαστηρίου η τεχνολογία έχει πετύχει, αλλά ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί σε σημαντικές αποστάσεις. Αυτό θα φέρει σε πέρας η επόμενη φάση του προγράμματος, το οποίο στο συγκεκριμένο στάδιο θα κοστίσει τρία εκατομμύρια δολλάρια. Από ενάμιση εκατομμύριο θα λάβει κάθε μία από τις δύο εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η GEOST και η Physical Optics Corporation. Τα συμβόλαιο δοθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων καινοτομίας μικρών επιχειρήσεων (βλέπουμε ξανά τα οφέλη της στήριξης σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις).

Advertisements

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: