Έρευνα και Τεχνολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις…

 

Silicon Valley 1

 

Κρίσιμος παράγοντας στην εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας είναι η ικανότητά τους να αναπτύσσουν και να ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες ώστε να διαθέτουν πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων τους. Ταυτόχρονα, η καινοτομία και η έρευνα και ανάπτυξη στις Ένοπλες Δυνάμεις δημιουργούν τη βάση για την διάχυσή τους στην υπόλοιπη κοινωνία.

Μάλλον πρόκειται για πολύ απλή λογική. Το ερώτημα είναι πως μπορεί μια χώρα να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ του ευρύτερου δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου η κάθε πλευρά θα αλληλεπιδρά με τις άλλες;

Φυσικά δε γίνεται να μην πάει το μυαλό μας και στην ελληνική περίπτωση και την χρόνια αποδεδειγμένη ανικανότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να δημιουργήσει τις απαιτούμενες βάσεις υποστήριξης και ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών, όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά γενικότερα στην κοινωνία, αφού οι όποιες εξαιρέσεις δεν είναι παρά… εξαιρέσεις. Αν και το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν εντοπίζεται μόνο στην ανυπαρξία ουσιαστικών υποδομών έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και στην αδυναμία του η όποια καινοτομία να λάβει εμπορική μορφή ώστε να αξίζει να επενδύσει κανείς χρήματα, αφού θα υπάρξει κέρδος από τις πωλήσεις.

Γιατί επαναλαμβανόμαστε; Διότι συνεχώς βλέπουμε νέες ιδέες από ξένες χώρες, που αν και απλές, είναι εντυπωσιακές για την Ελλάδα όπου το αυτονόητο τόσα χρόνια υπήρξε εχθρός των κομματικών οργάνων, των αυτοαποκαλούμενων και πατριωτικών ή μη.

 

Carter CSIS

 

Η είδηση έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφορά την υλοποίηση της προ πέντε μηνών εξαγγελίας του Υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ, περί ανοίγματος γραφείου του Πενταγώνου στην Σίλικον Βάλλεϋ.

Ένας μηχανικός κι ένας βατραχάνθρωπος είναι οι πρώτοι που ανέλαβαν τα ηνία αυτής της προσπάθειας που στην ουσία είναι η προσπάθεια του Πενταγώνου να πείσει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να συνεργαστούν με τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμενου οι τελευταίες να εκμεταλλευτούν τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας προς όφελός τους ή να αποκτήσουν υλικά τα οποία είναι χρήσιμα για τη βελτίωση των υπαρχόντων οπλικών ή άλλων συστημάτων.

Το σημαντικότερο πάντως θα είναι το ότι το Πεντάγωνο θέλει να μάθει το οργανωσιακό μοντέλο αυτών των επιχειρήσεων και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την καινοτομία…

Οι κύριοι τομείς στους οποίους θα δοθεί βάση είναι η ρομποτική, η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, η κυβερνητική και οι τρισδιάστες εκτυπώσεις υλικών.

Μια προσπάθεια που κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, αφού οι εταιρείες εκεί λειτουργούν σε άλλη λογική και μάλλον κάπως καχύποπτα προς τις συνεργασίες με ομοσπονδιακούς οργανισμούς. Κυριότερα προβλήματα είναι ο φόβος για κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας από το Πεντάγωνο και τα φαινόμενα “Σνόουντεν” όπου όπως αποδείχθηκε οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν δημιουργήσει δίκτυο παρακολούθησης.

Το γραφείο ονομάζεται DIUx (Defense Innovation Unit-Experimental) και στεγάζεται σε υπόστεγα ενός αεροδρομίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο χρονομισθώνεται από την Google. Επικεφαλής του γραφείου θα είναι ο George Duchak, πρώην στέλεχος του Εργαστηρίου Ερευνών της Αεροπορίας, της DARPA και με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Υποδιευθυντής θα είναι ένας στρατιωτικός. Ο Υποναύαρχος Brian Hendrikson, απόφοιτος της Ναυτικής Ακαδημίας στην Αννάπολις, με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Χάρβαρντ και με εμπειρία στους SEALs και στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Αμφότεροι διαθέτουν εμπειρία στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στον ιδιωτικό τομέα και η επιλογή τους έγινε λόγω της εμπειρίας στο επιχειρείν. 

Πιστεύουμε ότι η περιγραφή και μόνο φτάνει για να γίνουν οι συγκρίσεις μεταξύ των δύο πραγματικοτήτων και της ανικανότητας των μέχρι σήμερα ελληνκών πολιτικών ηγεσιών να καταφέρουν το οτιδήποτε. Ουδέν άλλο σχόλιο.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: