Η γαλλική Nexter και η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann θα πορεύονται μαζί από σήμερα και στο εξής καθώς χθες υπογράφηκε η συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας με ποσοστό 50% να ανήκει σε κάθε πλευρά. Και το όνομα αυτής… ΚΑΝΤ που σημαίνει KMW And Nexter Together, με έδρα το Άμστερνταμ.
Η τελική συμφωνία αναμένεται να έρθει προς υπογραφή τον Ιανουάριου, καθώς αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ όπου η KMW διατηρεί θυγατρική.
Το χθεσινό βήμα έγινε αφότου η Γαλλική Εθνοσυνέλευση έλαβε πριν από τρεις εβδομάδες την απόφαση να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της Nexter.
Η κοινοπραξία αναμένεται να πετύχει εξοικονόμηση κονδυλίων που θα φτάνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και στην επίτευξη περισσότερων εξαγωγών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα κερδίσουν χρήματα από την ενοποίηση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, των πωλήσεών τους και των γραμμών παραγωγής. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Γερμανία που έχει “αυστηρή” νομοθεσία στις εξαγωγές όπλων, θα μπορούσε να την παρακάμψει, αφού η Γαλλία ως πιο επιθετική στο μάρκετινγκ παγκοσμίως θα μπορεί να εμφανίζεται ως αυτή που κάνει την πώληση σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία ή η Ινδονησία για τις οποίες έχουν γίνει αρκετές συγκρούσεις στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.
Είναι ένα πολύ λεπτό σημείο το οποίο θα δούμε πως ακριβώς θα διαμορφωθεί στο τελικό σχήμα. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι αρμόδιος για τα θέματα αυτά είναι ο Υπουργός Οικονομικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ που έχει τηρήσει αυστηρή στάση στο που εξάγονται τα γερμανικά οπλικά συστήματα. Άλλωστε η πολιτική του ήταν αυτή που οδήγησε τη γερμανική αμυντική βιομηχανία στο να απωλέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε πωλήσεις το 2014.
Κατά τα λοιπά η κοινοπραξία θα απασχολεί 6.000 άτομα και αναμένεται να έχει ετήσιες πωλήσεις της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που έχει ήδη εννέα δισεκατομμύρια σε παραγγελίες προς υλοποίηση.
Η απόφαση για τη δημιουργία κοινοπραξίας θέτει νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αμυντική βιομηχανία, αφού δημιουργείται ένας κολοσσός που προσδοκά να ανταγωνιστεί πλέον τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του χώρου, όπως για παράδειγμα την BAE Systems και την General Dynamics.
Είναι σίγουρο δε ότι θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνενώσεις πολλές άλλες εταιρείες του αμυντικού τομέα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κι εδώ η Ελλάδα φαίνεται ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τα δεδομένα, αφού συνεχίζει να διαθέτει διασπαρμένες, μικρές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών που ακόμα και για τα ευρωπαϊκά πρώτυπα είναι μικρού μεγέθους), με ορισμένες να βολεύονται και να επιτυγχάνουν να επιχειρούν χάρη σε πολύ στοχευμένες πωλήσεις.
Το ελληνικό τοπίο είναι κατακερματισμένο για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους δεν θα αναλύσουμε επί του παρόντος, και η ελληνική βιομηχανία δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με εξαίρεση τα προγράμματα ναυπήγησης ή κατασκευής-συναρμολόγησης αρμάτων που ήταν το αποτέλεσμα κρατικής παραγγελίας.
Αποτέλεσμα κακών πολιτικών και νοοτροπίας είναι το ότι σε εκθέσεις στο εξωτερικό δεν πρόκειται επί παραδείγματι να δει κανείς μια βελτιωμένη έκδοση του G-3 με κάποιο σύγχρονο σκοπευτικό ημέρας/νύχτας ή μια έκδοση του Hummer ή του Mercedes GD240/290 σε διαμόρφωση κέντρου ελέγχου και διοίκησης με τα ανάλογα ηλεκτρονικά και ηλεκτροπτικά συστήματα και ασυρμάτους ιδιωτικών εταιρειών. Η DSEi στο Λονδίνο πλησιάζει και το να δούμε ένα κοινό περίπτερο αν και θετικό δεν θα είναι αρκετό. Θα υπάρξει κάποια καλή έκπληξη;