ΗΠΑ: Ενίσχυση δυνάμεων στην Τουρκία

 

Turkey Air Force F-16 1

Την ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Τουρκία σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από την άδεια χρήσης της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

Όπως δήλωσε Εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν τη πιθανή δημιουργία Διακλαδικού Κέντρου Διοίκησης, ζητήματα διοικητικής μέριμνας, αφίξεων πλοίων και προστασίας δυνάμεων, καθώς και άλλα “συναφή” αντικείμενα, χωρίς να αναφέρθεί στον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα αφιχθούν.

Από τα όσα έγιναν γνωστά πάντως, από το Ιντσιρλίκ και άλλες τουρκικές βάσεις (όπως του Ντιγιάρμπακιρ), θα επιχειρούν τόσο μαχητικά αεροσκάφη όσο και μη επανδρωμένα αεροχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, το Πεντάγωνο αρνείται τις αναφορές ότι η συμφωνία αφορά την πρόθεση δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε τμήματα του συριακού εναέριου χώρου, αλλά ζώνης ελεύθερης από τρομοκράτες του ISIS, αν και ο όρος “ζώνη” είναι κάτι που αποφεύγεται από τους Αμερικανούς.

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα διαρροές φαίνεται ότι, οι δύο πλευρές δεν έχουν συγκλίνει πλήρως στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η μεν τουρκική πλευρά βλέπει εχθρικά ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικούς συμμάχους για την αντιμετώπιση του ISIS. Το άμεσο μέλλον θα δείξει το κατά πόσο η αμερικανική πλευρά θα υποχωρούσε άμεσα ή μακροπρόθεσμα στις τουρκικές προθέσεις.

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: