Σώμα Πεζοναυτών: Προς υιοθέτηση του Μ4 

 

 

Ιστορική στροφή φαίνεται να κάνει σταδιακά το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στον τομέα του φορητού οπλισμού, καθώς υπήρξε πρόσφατα πρόταση από την ηγεσία του κλάδου για την απόσυρση των τυφεκίων Μ16 και την υιοθέτηση των αραβίδων Μ4, με τα πρώτα πάντως να δύνανται να παραμείνουν σε υπηρεσία σε υποστηρικτικούς ρόλους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Σώματος, η πρόταση για αντικατάσταση των Μ16Α4 στα τάγματα Πεζικού των Πεζοναυτών, βρίσκεται υπό θεώρηση από την ηγεσία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουν διεξαχθεί σχετικές συγκριτικές μελέτες ανάμεσα στα οφέλη του Μ16Α4, του Μ4 και του Μ27 IAR, με διαφορετικά πυρομαχικά, οι οποίες κατέδειξαν ότι η αραβίδα προσφέρει στοιχεία που ιεραρχούνται ως σημαντικότερα σε σχέση με τα πλεονεκτήματα των ανταγωνιστώ.

Οι επιτελείς που προωθούν την σχετική μελέτη εκσυγχρονισμού φέρονται να έχουν λάβει τα διδάγματα των τελευταίων επιχειρήσεων, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου οι αποστάσεις μάχης και το μέγεθος του οπλισμού ήταν καθοριστικής σημασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το μήκος του Μ16Α4 δημιουργούσε προβλήματα στον τομέα του βάρους, αν λάβει υπόψη κανείς ότι στις πορείες μεταφέρονται μεγάλα φορτία ομαδικών και ατομικών υλικών. Επιπλέον, σε όσους φορούν θωράκιση ή έχουν μικρό σωματότυπο, δυσχεραίνεται η σωστή σκόπευση λόγω του μεγάλου μεγέθους και της απουσίας πτυσσόμενου κοντακίου. Ακόμη, για τους Πεζοναύτες που επιχειρούν ως μηχανοκίνητη δύναμη, η χρήση του Μ4 είναι κατά πολύ ευκολότερη μέσα από οχήματα ή κατά τη διάρκεια της εισόδου σε / εξόδου από αυτά.

Τέλος, το μικρό μέγεθος του Μ4 προσφέρει πλεονεκτήματα για τις μάχες σε κατοικημένους τόπους που τείνουν ή ορθότερα έχουν ήδη καταστεί στοιχείο των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων.

 

Greece Army Marines 06

 

Όσον αφορά τον τομέα του μήκους της κάννης και του διαμετρήματος υπήρξαν τα γνωστά αποτελέσματα. Η μακρύτερη κάννη των άλλων δύο τυφεκίων προσφέρει σαφώς καλύτερες επιδόσεις, αλλά το διαμέτρημα των 5,56 χλστ. είναι τέτοιο που δεν αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τα οφέλη που δίνει η κάννη των 20 ιντσών των Μ16Α4. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες μάχες δόθηκαν σε αποστάσεις κοντά στα 200-300 μέτρα, δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τα ιεραρχούμενα ως θετικά της αραβίδας. Με άλλα λόγια πρόκειται για στοιχεία που αλλάζουν μόνο εφόσον χρησιμοποιηθεί ένα διαμέτρημα όπως το 7,62 χλστ.

Ωστόσο, για την περίπτωση του Σώματος Πεζοναυτών, τα περί μεγέθους της κάννης και αποστάσεων εμπλοκής, συνδυάζονται περαιτέρω με το γεγονός ότι η κάθε ομάδα μάχης φέρει τυφέκιο Μ27 IAR και διαθέτει αεροπορική κάλυψη. Βέβαια όλα αυτά αφορούν δεδομένα που σχετίζονται με τον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων σε συγκρούσεις κατά αντάρτικων ομάδων, με σαφώς χαμηλότερη ισχύ, όπως είναι για παράδειγμα οι Ταλιμπάν. Με άλλα λόγια πιθανόν αυτή η λογική να μη βρει εφαρμογή σε κάποιου άλλους είδους αντιπαράθεση ή να μην αφορά καθόλου ή πλήρως τις Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας όπως η Ελλάδα.

 

Embassy security 1

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: