Στην εκάστοτε παρελθούσα, παρούσα και μελλοντική πολιτική ηγεσία είναι αφιερωμένη η είδηση που ακολουθεί.
Η Northrop Grumman σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας διοργάνωσαν πρόσφατα εκδήλωση για τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να προωθήσουν την στρατηγικής Καινοτομίας και Έρευνας Μικρών Επιχειρήσεων (SBIR).
Το πρόγραμμα SBIR προωθεί την επιστημονική αριστεία και την τεχνολογική καινοτομία μέσω των ομοσπονδιακών επενδύσεων σε ερευνητικά κεφάλαια για μικρές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να ερευνήσουν νέες ιδέες και το κατά πόσο θα μπορούσαν να καταστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες.
Το SBIR έχει συσταθεί και διαχειρίζεται από το Υπουργείο Άμυνας και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι αυτή της επίδειξης της ιδέας και του κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί, η δεύτερη αφορά την κατασκευή/δημιουργία πρωοτύπου και η τρίτη την εμπορική εκμετάλλευση μέσω χρηματοδότησης εκτός του πλαισίου του SBIR. Τα δε προγράμμα που δηλώνονται ως συμμετοχή, αιτούμενα αρχικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να βασίζονται σε κάποια ανάγκη του Υπουργείου Άμυνας και να έχουν τη δυνατότητα να καταστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περί τις δώδεκα μικρές, τοπικής εμβέλειας επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ενεργές στις Φάσεις 1 και 2 των συμβολαίων του προγράμματος SBIR. Κατά τη διάρκειά του έγινε ενημέρωση από τη Northrop Grumman για τα αεροπορικά και πυραυλικά προγράμματα, τις δυνατότητες της εταιρείας και τις μελλοντικές της ανάγκες, προκειμένου οι μικρές εταιρείες να αντιληφθούν σε ευρεία κλίμακα την αγορά μέσα στην οποία λειτουργούν. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Northrop Grumman, καθώς και άλλες εταιρείες, μπορούν να επιλέξουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες με εταιρείες που θα καταστούν υπεργολάβοι μεγαλύτερων προγραμμάτων.
Όπως γίνεται κατανοητό η είδηση αφιερώθηκε στις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες αφού επενδύσεις για την απόκτηση τεχνογνωσίας σχεδόν αχρηστεύθηκαν, αφού ελάχιστα είναι τα δείγματα εταιρειών που παρουσιάζουν καινούρια προϊόντα.
Η διασπορά θυλάκων καινοτομίας και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι τέτοια που αποκλείει τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Όπως επίσης η χρηματοδότηση και ο συντονισμός από την πλευρά του Υπουργείου Άμυνας και των λοιπών κρατικών φορέων είναι ασθενικός.
Όσο για τη φορολογική νομοθεσία που διέπει τις τις εταιρείες, αφορώντας από τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τις ανώνυμες, είναι τέτοια που γνώμη μας είναι ότι καλά κάνουν και μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Γιατί πολύ απλά εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν βγάλουν τεράστια ποσά σε μια κατεστραμμένη οικονομία… θα πρέπει είτε να πάνε φυλακή ή να καταστρέψουν τις οικογένειές τους.
Δε γίνεται ένας επιχειρηματίας να λειτουργεί και το κράτος να φορολογεί θεωρώντας εξ αρχής ότι φοροδιαφεύγει ή ζητώντας αποκλειστικά και μόνο από αυτόν/ήν να προκαταβάλει το 100% του φόρου του επόμενου έτους. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για “έγκλημα” της Αριστεράς, καθώς αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονταν επί έτη από πειραματιζόμενους φιλελεύθερους.