ΕΕ: Κονδύλια στην Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές

 

Floods Evros

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να δώσει ως βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ, το ποσό των 9,9 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους που προκλήθηκε από τις φυσικές καταστροφές μέσα στο έτος. Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για την Βουλγαρία η οποία θα λάβει το ποσό των 6,3 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα αναφέρθηκε ότι, στις αρχές του Φεβουαρίου σημειώθηκαν πολλές πλημμύρες στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Την ίδια περίοδο προβλήματα λόγω της έντονης χιονόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων, σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα στην Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία. Στη δε Ήπειρο καταστράφηκε άνω του 60% του οδικού δικτύου, ενώ σημαντικές ήταν και οι ζημιές στην ιδιωτική περιουσία.

Με τον τρόπο αυτό η χώρα θα μπορέσει να καλύψει μέρος του κόστους των ζημιών της χειμερινής περιόδου, βλέποντας εν μέρει και το όφελος από τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

Το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ διαθέτει για το 2015 το ποσό των 541,2 εκ. ευρώ. Η δημιουργία του έγινε το 2002 μετά τις σημαντικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Αν και αρχικά είχε δημιουργηθεί για να στηρίξει τις υποδομές στις χώρες που είχαν αιτηθεί την είσοδό τους στην ΕΕ, είναι σε θέση να βοηθήσει και για έκτακτες περιστάσεις στις χώρες – μέλη της Ένωσης.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: