ΑΒ Ακρωτηρίου: Brimstone έπεσαν κατά λάθος από Tornado

 

Cyprus Akrotiri

 

Έκλεισε για αρκετό χρονικό διάστημα την περασμένη Τετάρτη η αεροπορική βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, καθώς δύο πύραυλοι Brimstone αποκολλήθηκαν κατά τη διάρκεια βαριάς προσγείωσης ενός μαχητικού Tornado της Βρετανικής Αεροπορίας. Στο αεροδρόμιο έχουν μετασταθμεύσει οκτώ αεροσκάφη του τύπου στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών.

Το αεροσκάφος ήταν σε αποστολή βομβαρδισμού στόχων του ISIS στο βόρειο Ιράκ, αλλά κατά την επιστροφή του έγινε βαριά προσγείωση, λόγω κακής ορατότητας όπως αναφέρθηκε, με αποτέλεσμα οι δύο πύραυλοι να αποκολληθούν από τους πυλώνες, πέφτοντας στον διάδρομο απο/προσγειώσεων, χωρίς να εκραγούν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το αεροδρόμιο σε οποιοδήποτε πτητικό έργο, προκειμένου ομάδα πυροτεχνουργών να ανατινάξει τους πυραύλους, κόστους 150.000 ευρώ έκαστος, με χρήση εκρηκτικών. Μια διαδικασία που αναμενόταν να γίνει αργά το βράδυ, αν και ήταν άγνωστο το πότε θα άνοιγε ο διάδρομος.

Όπως είναι λογικό, το γεγονός της αποκόλλησης των δύο πυραύλων προκάλεσε σημαντική ανησυχία στους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται κάτω από την πορεία που ακολουθούν τα μαχητικά κατά την απογείωση ή προσγείωση. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν εάν τα όπλα έπεφταν επάνω στα σπίτια των Κυπρίων κατοίκων.

Οι κάτοικοι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με τη σειρά του την προώθησε στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δε κάτοικοι ζήτησαν συνάντηση με τις Αρχές των βάσεων, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Αντίστοιχη ανησυχία προκλήθηκε στην Βρετανία, όχι για την ασφάλεια στα γύρω χωριά, αλλά για την αποτελεσματικότητα των Tornado, τα οποία έχουν σηκώσει όλο το βάρος των επιχειρήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: