Συνεχίζει ο Σόιμπλε…

 

Schauble

 

Κρίσιμο στοιχείο της διαδικασίας λήψης του νέου πακέτου βοήθειας της ελληνικής οικονομίας, είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τη λήψη χρημάτων που απαιτούναι άμεσα προκειμένου να αποπληρωθεί η δόση προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και η ληξιπρόθεσμη δόση στο ΔΝΤ.

Μέχρι στιγμής, όμως, εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα καθώς δε φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στο από που θα μπορούσαν να προέλθουν αυτά τα κονδύλια. Ο EFSF θεωρούνταν μια πιθανή πηγή, αλλά η Βρετανία, η Σουηδία και άλλες χώρες (που δεν ανήκουν στο Ευρώ και στα προβλήματά του) είναι αντίθετες προς τη διάθεση των χρημάτων τους στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό εμφανίζεται να εξετάζεται μεταξύ των λοιπών προτάσεων και αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως αναφέρει η γερμανική Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει την έκδοση IOU (χρεογράφων) με τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου εντός της χώρας. Δηλαδή, να δοθούν έγγραφα βεβαίωσης οφειλής για την πληρωμή των μισθών, των συντάξεων και άλλων αναγκαίων δαπανών.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η έκδοση IOU βάζει τη χώρα σε διαδικασία διπλού νομίσματος. Επί της ουσίας διπλό νόμισμα δε γίνεται να υπάρχει και πολύ σωστά η πρόταση αυτή θεωρείται ότι επαναφέρει από το “παράθυρο” τα περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Ωστόσο, η θέση αυτή του Β. Σόιμπλε επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε ορθώς ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης ότι, λόγω της κατάστασης και των γερμανικών σχεδίων είχε δημιουργηθεί ομάδα στο Υπ. Οικονομικών που μελετούσε τη συγκεκριμένη περίπτωση ως ασκήσεις επί χάρτου. Κάτι απολύτως λογικό την στιγμή που η άλλη πλευρά ωθούσε και ωθεί την κατάσταση προς τέτοιες ακραίες λύσεις.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: