Βόμβα από το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος!

 

IMF logo

 

Νέα βόμβα “έσκασε” από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το ελληνικό χρέος, γεγονός που θα κρίνει και το μέλλον του νέου προγράμματος.

Το ΔΝΤ επικαιροποιώντας την πρόσφατη μελέτη του έστειλε τα νέα στοιχεία στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, καλώντας τες να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες. Η νέα απόρρητη μελέτη διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters, αφότου δόθηκε εχθές και μετά τη συμφωνία στις 18 κυβερνήσεις, έχοντας ενσωματώσει τα νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, όπως αυτά διαμορφώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων.

“Η δραματική επιδείνωση στα στοιχεία της βιωσιμότητας του χρέους καταδεικνύουν στην ανάγκη για ελάφρυνση σε κλίμακα κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θεωρείται σήμερα και η οποία έχει προταθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας” αναφέρει το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη μελέτη.

Συνεχίζει ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της, συμπεριλαμβάνοντας νέα δάνεια και μια δραματική επέκταση του χρόνου ωρίμανσής τους ή αλλιώς θα πρέπει να κάνουν ξεκάθαρη μεταφορά κεφαλαίων στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχτούν από τώρα κούρεμα στα δάνειά τους προς την Αθήνα.

Τα νέα δεδομένα της μελέτης είναι κρίσιμα από δύο απόψεις. Πρώτον, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη δανειοδότηση της Ελλάδας, θα πρέπει να αποδεχτεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως έκανε και τις προηγούμενες φορές. Άρα τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, αφού και η ΕΕ θεωρεί ως όρο τη συμμετοχή του Ταμείου για τη συνέχιση της βοήθειας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι για μια ακόμα φορά η Γερμανία και η υπόλοιποι Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίθεται σφόδρα καθώς στη διαπραγμάτευση της Κυριακής-Δευτέρας είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο, εν είδη δήλωσης μεταμέλειας κι επειδή ο ΕΜΣ το θέτει ως προϋπόθεση.

Δυστυχώς η Γερμανία συνεχίζει να αυτοπαγιδεύεται στο ζήτημα του χρέους, προσπαθώνας να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα επιδεινώνεται αφού η επικαιροποιημένη μελέτη του ΔΝΤ θεωρεί ότι το χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ μέχρι το 2016-2017 (!) και στο 170% του ΑΕΠ το 2022, αντί για 142% που προέβλεπε πριν από δύο εβδομάδες!

Οι αριθμοί είναι εξωφρενικοί και δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι ότι το νέο μνημόνιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει, έχοντας απλά ικανοποιήσει τον ρεβασινσμό της Γερμανίας, θυμίζοντας δυστυχώς γερμανικό ρεβανσισμό άλλων εποχών. Και όπως δείχνει η κατάσταση, εάν φυσικά δεν υπάρξουν αλλαγές, ακόμα κι αν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα πετύχουν να περάσουν τις μεταρρυθμίσεις που ανέβαλαν εδώ και πολλές δεκαετίες, η χώρα θα οδηγηθεί στην πόρτα της εξόδου από το Ευρώ. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα περάσουν οι περισσότερες δυνατές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να πατήσει ελαφρώς καλύτερα στα πόδια της την στιγμή που θα τεθεί και πάλι το δίλημμα.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: