Ενότητα. Αύριο η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

 

Μεγάλη ήταν η νίκη του «Όχι» που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να προηγείται με ποσοστό γύρω στο 61%.

Μήνυμα ενότητας έστειλε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι νίκη της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε.

Στο τέλος του διαγγέλματος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει σε λίγο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αύριο το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η (επιτέλους) παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος αρνούνταν να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές του Ιανουαρίου. Η παραμονή του στην ηγεσία της ΝΔ ήταν αυτή που δεν άφησε να υπάρξει ένα αξιόπιστο μέτωπο στήριξης του «Ναι», ταύτιση αυτού του μετώπου με το παλαιοκομματικό καθεστώς και έλλειψη δυνατότητας ευρύτερης συνεννόησης.

Ελπίδα μας είναι ότι αύριο θα υπάρξει κοινή στάση από όλα τα κόμματα, στη βάση των όσων αναφέραμε σε πρόσφατα άρθρα μας που ασκούσαν κριτική στην ανυπαρξία ενιαίου μετώπου.

Οι μέχρι στιγμής ειδήσεις από το εξωτερικό είναι μεικτές. Η γερμανική πλευρά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή από τις διαρροές που υπάρχουν τις τελευταίες ώρες, αν και η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από το υπουργικό της συμβούλιο να μην προχωρήσει σε καμία δήλωση! Αντίστοιχες ήταν και οι θέσεις της Φινλανδίας. Συνέχεια στις διαπραγματεύσεις ζήτησαν ωστόσο η Ιταλία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Ιδιαιτέρως ανησυχητική ήταν η δήλωση του Ρώσου Υπουργού Οικονομικών ότι το «Όχι» θέτει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην πορεία εκτός Ευρωζώνης.

Αύριο θα συγκληθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση. Από τις αποφάσεις της θα εξαρτηθεί αν θα αυξηθεί το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, άρα και το κατά πόσο θα μπορούν οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα ανάληψης των 60 ευρώ ή εάν θα μειωθεί.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει Σύνοδος της ΕΕ την Τρίτη, έπειτα από πρόσκληση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ.

Σημαντική θεωρούμε τη δήλωση του Προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη που στο διάγγελμά του ανέφερε ότι από αύριο θα υποστηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας στην Ε.Ε. και μεταξύ άλλων θα ζητήσει να μην υπάρξει τιμωρία του ελληνικού λαού. Θέση σωστή, καθώς οι γερμανικές διαρροές, είτε απευθείας από το περιβάλλον Σόιμπλε ή μέσω του Μάρτιν Σουλτς, για πολύ σκληρή στάση κατά της Ελλάδας.

 

Greece Acropolis flag

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: