Ύστατη προσπάθεια Γιούνκερ λίγες ώρες πριν το τέλος…

 

Τsipras

 

Πρόταση με σημαντικές παραχωρήσεις φέρεται να έκανε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε την πρόταση και διέρρευσε ότι ισχύει η πορεία προς το δημοψήφισμα και η ψήφιση του “Όχι” από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η νέα πρόταση φέρεται να είναι ανανεωμένη σε ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο, το οποίο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαράξει ως κόκκινη γραμμή. Τη διευθέτηση του χρέους, για το οποίο ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έδωσε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Επιπλέον, η πρόταση φέρεται να περιέχει μία ακόμα υποχώρηση των θεσμών προς χάρη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτή κατά πάσα πιθανότητα είναι η μη περικοπή του ΕΚΑΣ, για το οποίο τόσος θόρυβος έγινε.

Στο υπόλοιπο τμήμα της, η πρόταση παραμένει ως έχει με αυτήν που κατέθεσαν οι θεσμοί το Σαββατοκύριακο. Αυτό που ζητείται από την ελληνική πλευρά είναι να αποδεχτεί την πρόταση και να στείλει αίτημα για έκτακτη σύγκλιση της Ευρωομάδας (Eurogroup). Τέλος, η πρόταση δέχεται τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος… και καλεί την κυβέρνηση να πει στους πολίτες να ψηφίσουν “Ναι”.

Εφόσον αληθεύει η προσφορά του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η Ελληνική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αντιστρέψει το κλίμα, να πάει σε μια συμφωνία την οποία η ίδια φέρεται να προωθούσε (έχοντας το “κούρεμα” του χρέους, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη μη περικοπή του ΕΚΑΣ ως βασικούς στόχους) και να υπάρξει σωτήρια συμφωνία την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα την απορρίψει και δεν θα αφήσει να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία η οποία εκτός των άλλων θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για το επενδυτικό πακέτο των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και για την ποσοτική χαλάρωση σε επόμενο στάδιο.

Τα θετικά μέτρα της συμφωνίας δεν θα σταματήσουν μόνο σε αυτά, αλλά θα επεκταθούν στην προεξόφληση του θετικού κλίματος από τις αγορές, οι οποίες θα μπορέσουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, τονώντας το ΑΕΠ.

Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ταχύτατα τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όσο γρήγορη ήταν και στο συμβολικό κατά τα λοιπά άνοιγμα της ΕΡΤ. Γιατί καλοί οι συμβολισμοί, αλλά όπως έχουμε αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα, την ίδια στιγμή θα μπορούσε να είχε περάσει κι άλλα νομοσχέδια, όπως για παράδειγμα, για τη διευκόλυνση της έναρξης επιχειρήσεων. Αυτό κι αν θα ήταν έντονος συμβολισμός.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τάση επιβεβαίωσης της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ατζέντα που ηθελημένα ή αθέλητα η χώρα θα οδηγηθεί στην έξοδο από το Κοινό Νόμισμα.

Η απόρριψη της πρότασης, εφόσον επιβεβαιωθεί από όλες τις πλευρές, είναι πιθανό ότι θα αποσυρθεί από τους θεσμούς. Ένα τέτοιο γεγονός θα μας οδηγήσει σε πιθανή έναρξη των συζητήσεων την επόμενη Δευτέρα, από μηδενική βάση όπως ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελλάριος.

Δηλαδή, τα μέτρα των προτάσεων αποσύρονται, όπως και οι όποιες παραχωρήσεις, και είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ειδικά του “Όχι” να οδηγήσει σε σκληρότερα μέτρα με την Ελλάδα στεγνή από ρευστό κι εκτός Ευρωζώνης. Το δε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση εξόδου από το Ευρώ, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να μας καθησυχάζει, ενώ τα capital controls που υπολογίζεται ότι τώρα θα διαρκέσουν μερικά χρόνια, είναι σίγουρο ότι θα επεκταθούν για πολλά περισσότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν μια μεγάλη, ίσως ιστορική, ευκαιρία να αλλάξουν τη ροή της κατάστασης και με τη βούλησή τους να πολεμήσουν τη διαφθορά, όπως έδειξαν ήδη σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και με τον τρόπο αυτό να μειώσουν τον αντίκτυπο των μέτρων ή να επαναδιαπραγματευτούν τα μέτρα έχοντας παρουσιάσει αποτελέσματα.

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρούμε την στάση της αντιπολίτευσης. Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση με προεξέχουσα την αξιωματική αποδείχθηκε οικτρή και άξια της αποτυχίας της στις προηγούμενες εκλογές.

Θέση μας είναι ότι για να λειτουργήσει σωστά το Δημοκρατικό πολίτευμα απαιτείται σοβαρή αντιπολίτευση. Ο ρόλος της να ελέγχει την κυβέρνηση είναι κρίσιμος και καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμος σε τόσο σημαντικές στιγμές.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να παραμείνει αξιόπιστη, ώστε να έχει λόγο στην επομένη των εκλογών, έπρεπε να είχε προβεί στην κάθαρσή της, το λιγότερο μέσω της αλλαγής ηγεσίας. Ωστόσο, επιδεικνύοντας λατρεία στην καρέκλας και έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων, αποφάσισε να παραμείνει η ίδια. Να μην αλλάξει και να συνεχίσει τον φαύλο κύκλο των κατηγοριών μέσω και ανθρώπων που απέτυχαν πολιτικά (όχι εκλογικά). Αυτή τη φορά κατηγορώντας την κυβέρνηση για όσα η ίδια δεν είχε κάνει τόσο κατά την τετραετία Κώστα Καραμανλή όσο και κατά την πρόσφατη πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά.

Επιπλέον, η μικρότητά της ήταν τέτοια, που πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όταν η ίδια είχε απορρίψει προσπάθειες του Γ. Α. Παπανδρέου για εθική συνεννόηση, όντας τότε η ίδια σκληρά αντιμνημονιακή, και δεν είχε στηρίξει ιδιαιτέρως την κυβέρνηση Παπαδήμου (με τα θετικά και αρνητικά της στοιχεία).

Πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας όταν η ίδια έφερε νωρίτερα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να αποδράσει από τα μέτρα που έπρεπε να πάρει και τα οποία καλείται να λάβει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία τον κατηγορεί!

Πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας όταν η ίδια προώθησε τα περί αριστερής παρένθεσης… ώστε να επανέλθει στην εξουσία, απευθείας ή από το παράθυρο.

Τέλος, πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την στιγμή που βάλλει κατά της κυβέρνησης επειδή δε φέρνει συμφωνία αλλά την ίδια στιγμή εξαπολύει πυρά για τη συμφωνία που κυοφορούνταν. Δηλαδή μικροκομματική αντιπολίτευση για τη συμφωνία που δεν έρχεται και χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση για τη συμφωνία που ελπίζουμε πως τελικά θα έρθει. Αυτό είναι οικτρό, απόδειξη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να φέρει συναίνεση και ότι ο στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε ατυχήματα θα πρέπει να ζητήσουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί!

Τα αμαρτήματα είναι πολλά και μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λόγω του “Ναι” με τους μέχρι στιγμής όρους, θα πρέπει να φέρει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άμεση αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να μπορέσει να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα ομαλά. Όχι με ρόλους αντεκδίκησης.

Οι επόμενες λίγες ώρες είναι πολύ κρίσιμες. Ελπίζουμε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει την τελευταία πρόταση Ζ. Κ. Γιούνκερ, εφόσον ισχύει, και να μην προσπαθήσει να ασκήσει περισσότερες πιέσεις, εφαρμόζοντας την στρατηγική μικρών δυνάμεων (αν όντως εφαρμόζει κάτι τέτοιο) και επιδιώκοντας μεγαλύτερη φθορά στην άλλη πλευρά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η άλλη πλευρά έχει σαφώς περισσότερες επιλογές και άμυνες, κι αυτό είναι απάντηση σε Δον Κιχώτηδες του κυβερνώντος κόμματος. Διαφορετικά τα σενάρια περί κρυφής ατζέντας θα ενισχυθούν και όχι άδικα, δίνοντας ευκαιρία στο παλαιοκομματικό σύστημα να πάρει τη ρεβάνς.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: