Σ.Αραβία – Γαλλία: Νέο συμβόλαιο “μαμούθ”

 

Hollande - Saudi Arabia

 

Νέα συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αναπληρωτή αντιβασιλέα Μωχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Παρίσι.

Όπως ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών, Άντελ Αλ Τζουμπάιρ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γάλλο ομόλογό του, Λωράν Φαμπιύς, το πακέτο περιλαμβάνει 20 συμβολαία συνολικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολλαρίων!

Ένα από τα μεγαλύτερα, το οποίο γνωστοποιήθηκε ήταν η προμήθεια 23 ελικοπτέρων Airbus Η145 με κόστος 500 εκ. δολ.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα ακόμα πρόγραμμα που διαπραγματεύθηκε ήταν αυτό της προμήθειας περιπολικών σκαφών από τη DCNS, χωρίς όμως να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Σημαντικό ωστόσο είναι και το συμβόλαιο για την πιθανή μελλοντική προμήθεια πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στην Σαουδική Αραβία με γαλλική βοήθεια. Της τελικής κατασκευής θα προηγηθεί μελέτη σκοπιμότητας μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα 11 δισεκατομμύρια, θα δοθούν στην Σαουδική Αραβία με τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η απόφαση για τις προμήθειες είναι το αποτέλεσμα πολυετών δράσεων σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών και της επίσκεψης στο Ριάντ, στις 5 Μαΐου, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ.

Μία ακόμα περίπτωση που αποδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι ένας πρωθυπουργός και οι υπουργοί μιας χώρας να λειτουργούν όχι αφ’ υψηλού, αλλά ως “πωλητές”, ειδικά όταν θέλουν να έχουν σχέση με τον οικονομικό φιλελευθερισμό. Θα αναμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για συμφωνίες πώλησης των εναπομείναντων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Όταν καταφέρει να υπογράψει συμφωνία, την αφήσουν να κυβερνήσει και η ίδια δε δίνει αποκλειστική προτεραιότητα στις προσλήψεις παλαιών δημοσίων υπαλλήλων.

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: