Πορτογαλία: Μετά την Ελλάδα, έτοιμη να εκραγεί λόγω χρέους

 

Μπάλωμα μέχρι τα Χριστούγεννα και πίστωση χρόνου για να υπάρξει ευκαιρία για κάτι άλλο… χαρακτηρίζει την πιθανή συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας. Αλλά όπως και να έχει, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, ούτε την πραγματική κρίση, καθώς η Πορτογαλία είναι η επόμενη ορολογιακή βόμβα που αναμένεται να εκραγεί.

Αυτά αναφέρει το άρθρο του Market Watch που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο στο διαδίκτυο.

Μετά την κατάπτωση του success story των προηγούμενων κυβερνήσεων, τώρα φαίνεται να χάνει τη βάση του και το success story για τις χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η Πορτογαλία είναι ορολογιακή βόμβα γιατί το χρέος της δεν μπορεί να υποστηριχθεί, με τη χώρα πιθανόν να χρειαστεί να κάνει στάση πληρωμών, ενώ οι εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο μπορεί να δώσουν το έναυσμα για τη δεύτερη πορτογαλική κρίση. Αυτά θα αποδείξουν ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Ελλάδας, η οποία και συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αναφέρει στη συνέχεια το άρθρο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, φαινομενικά η Πορτογαλία δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν, με το ΑΕΠ να έχει αυξηθεί με ρυθμό 1,5% το 2014. Ωστόσο, η φήμη τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ θα έχει καταφέρει να σωθεί μόνο εφόσον η Πορτογαλία και η Ιρλανδία επιβιώσουν από τα μέτρα λιτότητας και υποτίμησης. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Πορτογαλία ίσως να μη μπορέσει να διασωθεί.

Το πρόβλημα είναι το χρέος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ της Πορτογαλίας ανέβηκε στο 130% με το 70% να είναι προς ξένους δανειστές. Αντίστοιχα, η Ιταλία έχει τεράστιο χρέος, αλλά είναι πιο τυχερή καθώς είναι εσωτερικό. Ωστόσο, για την περίπτωση της Πορτογαλίας, εάν προστεθεί το χρέος των επιχειρήσεων με το χρέος των νοικοκυριών, τότε το συνολικό χρέος της χώρας καθίσταται το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, μεγαλύτερο κι από της Ελλάδας. Αλλά για να μπορέσει η Πορτογαλία να αποπληρώσει τα χρέη της, θα πρέπει να αναπτύσσεται συνεχώς με 3%, κάτι που δε φαίνεται να γίνεται για τη χώρα.

Καθοριστικής σημασίας είναι οι εκλογές, τις οποίες ο πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο ίσως αναγκαστεί να διεξάγει συντομότερα, μιας και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της χώρας ανέβηκαν στο 2,7% από 1,6% που ήταν στις αρχές του έτους.

Όπως φαίνεται το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι μεγαλύτερο αν και η Ελλάδα παρουσιάζεται ως η κύρια αιτία όλων των κακών. Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τώρα είναι μεγάλες και τα success story του εκάστοτε κόμματος είναι “σανό”, για να χρησιμοποιήσουμε την φράση κάποιου βουλευτή πρώην κυβέρνησης. Η ΕΕ και το ΔΝΤ αδυνατούν να δώσουν τις λύσεις που απαιτούνται.

Ειδικά η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη, την στιγμή που το ΔΝΤ εφαρμόζει το καταστατικό του. Δυστυχώς η Ελλάδα λειτουργεί ως προειδοποίηση για πολλούς μέσα στην Ένωση, υφιστάμενη τα όσα δεινά, αντιλαμβανόμενοι και τις μεγάλες ευθύνες του πολιτικού συστήματος. Αλλά οι πρόσφατες διαδηλώσεις δείχνουν και την κατάντια του συστήματος. Ενώ η Ευρώπη διαδήλωνε ενωμένη υπέρ της χώρας μας, εδώ κάποιοι θυμήθηκαν τον διαχωρισμό των κομμάτων της επαναστατικής περιόδου του 1821, πριν και μετά.

Από τη μία διαδηλώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κράτους κι από την άλλη μια διαδήλωση που καπελώθηκε από αντιπολιτευόμενους. Η μία ζητούσε τέλος στη λιτότητα και η άλλη παραμονή στο Ευρώ. Οι του τέλος στη λιτότητα δεν είδα να ζητάνε να γίνουν άμεσα τα one stop center ή να επεκταθεί η μηχανογράφηση στο Δημόσιο και οι της παραμονής στο Ευρώ δεν μας είπαν με τι κόστος επιθυμούν την παραμονή στο Ευρώ κι αν είναι έτοιμοι να πληρώσουν τα όσα μας ζητάνε οι δανειστές, τα οποία απλά δίνουν μια παράταση της κατάστασης “φυτού” που είναι η χώρα.

 

Πηγή άρθρου: MARKET WATCH

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: