Φινλανδία: Αγορά μαχητικού μόνο με επενδύσεις!

 

Finland Air Force F-18

 

Την προμήθεια του νέου μαχητικού αεροσκάφους συνδεδεμένη με πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συνεργιών συνδέει η Φινλανδία, με στόχο την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι η κυβέρνηση συμμαχίας των τριών κομμάτων θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο του υψηλού κόστους που θα κυμανθεί από 5,7 έως 11 δισ. δολλάρια και άνω. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά η οικονομική κρίση του 2008 επηρρέασε και τη φινλανδική οικονομία, η οποία ακόμα δεν έχει εξέλθει από την ύφεση.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη για νέα μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F/A-18, με επενδύσεις που θα προτείνουν οι αεροπορικές βιομηχανίες. Όπως προαναφέρθηκε, οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι στη μορφή Α.Ω., συμβολαίων συνεργασίας με τοπικές βιομηχανίες ή στη μορφή σχηματισμού κοινοπραξιών, με γνώμονα το Εθνικό Σχέδιο Επενδύσεων που έχει καταρτίσει η χώρα.

Αν και το κόστος είναι τεράστιο για μια μικρή χώρα όπως η Φινλανδία, εντούτοις φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την αύξηση του ΑΕΠ, και στήριξη στην κρατική Patria. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους του, θα απαιτηθεί η κατανομή ξεχωριστών κονδυλίων, εκτός του ετησίου προϋπολογισμού Άμυνας.

Το ύψος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων είναι πιθανό να ξεπεράσει το 100% της αξίας του συμβολαίου, με τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό να πιέζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό είναι το Eurofighter, το Rafale, το F-35, το Gripen και το Super Hornet.

Μια ιδέα λοιπόν και για τα ελληνικά προγράμματα προμηθειών στην περίοδο της κρίσης.

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: