Τουρκία-ΗΠΑ: Αεροπορική υποστήριξη στους Σύρους αντάρτες

 

Turkey Air Force F-16 1

 

Σε νέα συμφωνία, τουλάχιστον επί της αρχής όπως ανέφεραν, προχώρησαν η Τουρκία και οι ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την παροχή αεροπορικής υποστήριξης σε συγκεκριμένα τμήματα των Σύρων ανταρτών.

Τη δήλωση έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί τι συνεπάγεται το “επί της αρχής” στα συμφωνηθέντα, καθώς και ποια ακριβώς θα είναι η βοήθεια και πως θα δοθεί δεδομένου ότι μπορεί να θεωρηθεί ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Οι αντάρτες οι οποίοι θα λάβουν την αεροπορική κάλυψη θα είναι όσοι έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, με τις δύο πλευρές να έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να εκπαιδεύσουν 15.000 αντάρτες συνολικά.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό έγκειται και μια σημαντική διαφοροποίηση για το ζήτημα της αεροπορικής υποστήριξης, καθώς η Τουρκία θέλει να υποστηριχθούν οι αντάρτες που πολεμούν τον Άσσαντ, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν ξεκάθαρα προτεραιότητα σε όσους πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κάπου εδώ δημιουργούνται και τα ερωτήματα για το ποια ακριβώς είναι η στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Συρίας. Παραμένει σε ισχύ η στάση της μη εμπλοκής ή μήπως η απόφαση για αεροπορική υποστήριξη σημαίνει ενεργή συμμετοχή, ώστε να λυθεί με κάποιο τρόπο η σύγκρουση;

Κι αν είναι όντως τίθεται ζήτημα αμερικανικής εμπλοκής στην Συρία, δεν δημιουργεί νέα ερωτήματα η στάση της Ρωσίας που δεν αντιδρά; Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες η όποια σκληρή στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την Συρία ήταν κόκκινο πανί για την Μόσχα, που έστελνε ναυτικές δυνάμεις ή απειλούσε να στείλει ισχυρά οπλικά συστήματα στις δυνάμεις του Άσσαντ. Υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα;

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: