Έρχεται το Leopard 3…

 

GR-Qatar Leopard 4

 

Τροφή για συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας δίνει η σκέψη για ανάπτυξη του απογόνου του άρματος Leopard 2 από τη γερμανική KMW και τη γαλλική Nexter.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά να αναφέρουμε ότι η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας ανέφερε σε κείμενό της προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του νέου άρματος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο πιθανόν να φέρει το όνομα Leopard 3.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το ρόλο του, καθώς αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρείας μελέτης που θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2018.

Αυτό βέβαια θα υλοποιηθεί σε συνάρτηση με τη συγγραφή της νέας Λευκής Βίβλου του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, το οποίο θα καθορίζει την πολιτική ασφαλείας και τους στόχους της χώρας για το άμεσο μέλλον. Πάντως μια μικρή ένδειξη αποτελεί η βούληση της Υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιερ, να επαναφέρει σε επιχειρησιακή λειτουργία 100 άρματα Leopard 2, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της ανακοίνωσης είναι η πιθανή ανάπτυξή του με την Γαλλία, γεγονός που αναθέρμανε τη συζήτηση για πιθανή συγχώνευση της Krauss-Maffei Wegmann και της γαλλικής Nexter. Βέβαια, τα ερωτηματικά για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση παραμένουν, μιας κι ενώ αναμένονταν να προχωρήσουν το 2014 φαίνεται ότι τώρα παρατείνονται για το τέλος του 2015.

Η Γερμανία πάντως, δέχεται συνεχείς πιέσεις από το ΝΑΤΟ να αναλάβει τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες που της αναλογούν, ειδικά σε σχέση με την οικονομική θέση που επιθυμεί να κατέχει, μιας και ως γνωστό, απέχει πάρα πολύ από να μπορεί να πει ότι προσφέρει στη συμμαχία ή ότι αναλαμβάνει διεθνή ρόλο.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: