Πούτιν – Κέρρυ: Πρωτοβουλίες και προσπάθεια επικοινωνίας

 

Kerry Putin

 

Προσπάθεια διατήρησης ανοιχτών των διαύλων επικοινωνίας ήταν η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζων Κέρρυ, στο Σότσι.

Στη θεματολογία της συζήτησης υπήρχαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, με ορισμένα εξ αυτών να τις φέρνουν σε συγκρουσιακή τροχιά και άλλα να απαιτούν την κοινή τους στάση.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων συζητήθηκε η κατάσταση στην Υεμένη και στην Συρία, όπου απαιτείται κοινή προσπάθεια για επίλυση των συγκρούσεων και περιορισμού του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Επί τάπητος τέθηκε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτήν την περίοδο.

Η δε προσπάθεια συνεργασίας στο ζήτημα του Ιράν είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι δύο μεγάλες δυνάμεις επιθυμούν να λυθεί το ζήτημα, την στιγμή που το Ισραήλ (ιδιαίτερα μετά την άνοδο νέων ακροδεξιών πολιτικών στην κυβέρνηση) δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα να “τορπιλίσει” τη διαπραγμάτευση, εμπλέκοντας τους πάντες και τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της άσκησης Ηνίοχος, όπως αναφέραμε.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ο Τζων Κέρρυ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η αμερικανο-ρωσική συνεργασία σε καίρια ζητήματα είναι θετικό γεγονός και επιβεβαίωσε πως εάν εφαρμοστεί η Συμφωνία του Μινσκ, τότε οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν να υπαναχωρούν στο ζήτημα των κυρώσεων.

Γίνεται κατανοητό ότι η συνάντηση είναι υψηλής σημασίας για το μέλλον του υποσυστήματος της Ανατολικής Ευρώπης και αυτού της Μέσης Ανατολής, που σαφώς θα επηρρεάσει σειρά άλλων περιφερειακών ζητημάτων. Θα τονίσουμε και πάλι την αξία που θα μπορούσαν να έχουν ελληνικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης στα διάφορα μέτωπα. Αυτό σημαίνει ενεργή διπλωματία και εμπλοκή σε ό,τι συμβαίνει τριγύρω μας. Αλλά η διπλωματία αυτού του είδους θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους κύριους δρώντες, στο πλαίσιο σαφούς στόχευσης και όχι ως τυχαίο αποτέλεσμα.

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: