Τουρκία: Υπογραφή για ελικοπτεροφόρο – Βίντεο

Spain LPD Juan Carlos I

Την επίσημη έναρξη του προγράμματος ναυπήγησης του πρώτου ελικοπτεροφόρου σηματοδότησε η έκθεση IDEF 2015 στην Τουρκία, καθώς η Γενική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας και τα ναυπηγεία Sedef υπέγραψαν το σχετικό συμβόλαιο. Το πλοίο που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2021, θα είναι μήκους 231 μέτρων και θα μπορεί να μεταφέρει 1.200 άτομα προσωπικό, ελικόπτερα, άρματα και αποβατικά σκάφη.

Το σχέδιο του πλοίου είναι το κλάσης Juan Carlos I της ισπανικής Navantia, η οποία θα λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος.

Το σκάφος αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος MILGEM του Τουρκικού Ναυτικού, με το οποίο η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει τη ναυτική της ισχύ, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλοντας και υπερασπίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της IDEF 2015, τα ναυπηγεία Sedef παρουσίασαν το πλοίο με αεροσκάφη F-35B στο κατάστρωμά απο/προσνηώσεων.

Η ναυπήγηση του πλοίου δεν αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά την ισορροπία ισχύος με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα χιλιάδες νησιά ως πλωτά αεροπλανοφόρα/ελικοπτεροφόρα. Επιπλέον, η κίνηση του σκάφους θα απαιτεί τη συνοδεία ισχυρής ναυτικής δύναμης. Δηλαδή, θα εμπλέκει αρκετές μονάδες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες αποστολές, εκτός κι αν η Τουρκία αποφασίσει να ναυπηγήσει μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που άπτεται και της οικονομίας της χώρας, η οποία την παρούσα περίοδο κάθε άλλο παρά καλή είναι. Η εμπλοκή μεγάλου όγκου μονάδων θα δίνει πάντοτε έγκαιρη προειδοποίηση για τις προθέσεις της γειτονικής μας χώρας, ενώ θα αποτελεί γενικά έναν ευάλωτο στόχο. Η ύπαρξή του εξυπηρετεί περισσότερο τους στόχους προβολής πολιτικής ισχύος της Τουρκίας, αφού θα προσφέρει δυνατότητες μακροχρόνιας παραμονής σε μακρυνές περιοχές.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: