Εξέλιξη στις κορβέτες από την Damen 

 

 

Ιδέα του τι εστί δεύτερη γενιά κορβετών έδωσε η ολλανδική Damen Shipbuilding κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης και Κορβετών Ασίας-Ειρηνικού, που έλαβε χώρα στην Σιγκαπούρη.

Ο Διευθυντής Προτάσεων και Σχεδιάσεων της εταιρείας, Πιέτ φαν Ρούι, εξήγησε το σκάφος μπορεί να επαναδιαμορφωθεί από τον ίδιο τον πελάτη, ανάλογα με τις εκάστοτε επιχειρησιακές απαιτήσεις που θα αντιμετωπίζει. Ως σχεδιαστική βάση του σκάφους χρησιμοποιείται το σχήμα Sea Axe που προσφέρει χαμηλές επιταχύνσεις στον κατακόρυφο άξονα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις θαλάσσης. Επιπλέον, λόγω του ότι μειώνει την αντίσταση στο νερό, το σκάφος αυτού του τύπου έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, ενώ μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες 25-26 κόμβων.

Οι κύριες αλλαγές έγιναν σε τρεις τομείς πολλαπλών αποστολών. Στην γέφυρα, στο υπόστεγο και στο κατάστρωμα. Το τελευταίο μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες, χάρη στα πακέτα αποστολής που μπορεί να λάβει και τα οποία βρίσκονται εντός εμπορευματοκιβωτίων. Το κατάστρωμα πολλαπλών αποστολών μπορεί να φέρει και φουσκωτή λέμβο εννέα μέτρων, που μπορεί να αφεθεί από ειδική κεκλιμένη ράμπα στο πρυμναίο τμήμα εν κινήσει. Το συγκεκριμένο σύστημα άφεσης λέμβου χρησιμοποιείται και σε άλλα σκάφη του Ολλανδικού Ναυτικού που αποδεδειγμένα το έχουν χρησιμοποιήσει σε κατάσταση θαλάσσης 5.

Το στέλεχος της Damen Shipbuilding αναφέρθηκε και στο κέντρο διοίκησης κι ελέγχου πολλαπλών αποστολών του σκάφους, που σε αντίθεση με άλλα πλοία, βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη γέφυρα. Η εταιρεία θεωρεί ότι τα ΠΑΘ (Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης) έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν μέρος σε αποστολές μάχης, αντίστοιχες με αυτές που αναλαμβάνουν οι φρεγάτες. Έτσι, η γειτνίαση του κέντρου C2 με τη γέφυρα μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει στο συντονισμό. Ωστόσο, εάν ο χρήστης επιθυμεί, μπορεί να κατεβάσει ειδικό διαχωριστικό.

Τέλος, το κατάστρωμα πολλαπλών αποστολών μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερο 11 τόνων, όπως το ΝΗ90 καθώς και θρώνακες όπως το ScanEagle της Boeing. Η μεταφορά και των δύο μέσω μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, ενώ για την απογείωσή τους δεν είναι απαραίτητη η μετακίνησή τους, ενώ υπάρχει χώρος για αποθήκευση ανταλλακτικών και λειτουργία μικρού εργαστηρίου συντήρησης.

Τα μεγέθη στα οποία θα προσφέρεται το σκάφος είναι των 75 μέτρων (1.400 τόνων), 85 μ. (1.800 τόνων), 95 μέτρων (2.400 τόνων) και 103 μέτρων (2.600 τόνων).

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: