Γερμανία: Συνεχίζεται η κριτική για τα G-36

 

G-36 2

 

Συνεχίζεται στην Γερμανία η δημόσια συζήτηση για τα τυφέκια Η&Κ G-36 αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάζουν. Το ζήτημα έχει ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία περίπου, χωρίς να έχει λάβει τη σημερινή δημοσιότητα.

Αιτία ήταν η ενέδρα στην οποία επέσαν, το 2010, 32 αλεξιπτωτιστές του Γερμανικού Στρατού, σε αποστολή στο Αφγανιστάν. Αποκομμένοι από τις υπόλοιπες δυνάμεις έπρεπε να δώσουν επί εννέα ώρες μάχη κατά των Ταλιμπάν. Όπως αποδείχτηκε στη μάχη, τα G-36 υπερθερμάνθηκαν, με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στην αξιοπιστία τους, αλλά και την απώλεια τριών στρατιωτών.

Το G-36, που παραλίγο να αποτελέσει ένα ακόμα γερμανικό σύστημα στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χρησιμοποιείται και από άλλες χώρες στον κόσμο. Κι ενώ πολλοί είναι οι οπαδοί της Η&Κ ανά τον κόσμο, όπως και οι χρήστες του τυφεκίου, η πραγματικότητα φαίνεται να τους διαψεύδει.

Τα προβλήματα του τυφεκίου είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ήρθαν στην επιφάνεια μόνο τους τελευταίους μήνες, γεγονός που επιβεβαίωσε και η νυν Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν.

Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η ακρίβειά του, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του, ως αποτέλεσμα της εξωτερικής θερμοκρασίας ή του υψηλού ρυθμού βολής. Το Υπουργείο Άμυνας στη Βόννη αναφέρει ότι αιτία αυτού του προβλήματος είναι ο χειροφυλακτήρας συνθετικών υλικών που μαλακώνει και δεν υποστηρίζει σωστά την κάννη. Έτσι, έπειτα από βολή δύο γεμιστήρων, η ακρίβεια υποβαθμίζεται έως και μισό μέτρο σε αποστάσεις που φτάνουν τα 200 μέτρα ή πέφτει κατά έξι μέτρα σε αποστάσεις έως 500 μέτρα.

Προς επιβεβαίωση των πάνω ήρθαν τρεις μελέτες που διεξήγαγε το Υπ. Άμυνας. Δύο από δικές του ερευνητικές ομάδες και μία από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα. Τα αποτελέσματα που προαναφέρθηκαν προκάλεσαν μεγάλη αμηχανία, αφού διέρρευσαν στο Reuters και σε γερμανικά ΜΜΕ, ενώ η υπουργός δήλωσε ότι το τυφέκιο δεν έχει κανένα μέλλον στον Γερμανικό Στρατό στην υπάρχουσα κατάσταση!

Η αντίαδραση της Heckler & Koch ήταν άμεση, αφού σε δήλωσή της ανέφερε ότι, η μελέτη είναι άσχετη και πιθανόν παράνομη. Για το πρόβλημα καθ’ αυτό τόνισε πως προκαλείται όχι από τον πλαστικό χειροφυλακτήρα, αλλά από την ειδική επένδυση στο μέταλλο της κάννης την οποία εφαρμόζει ο Γερμανικός Στρατός προ της χρήσης του όπλου.

Οι λύσεις που μπορεί να εφαρμοστούν είναι ποικίλες, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, και περιλαμβάνουν από αλλαγή της κάννης σε κάθε τυφέκιο μέχρι την σταδιακή απόσυρση των G-36 και προμήθεια των ΗΚ 416/417.

Όπως είναι φυσικό, το θέμα έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρα ερωτήματα σε ξένες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τα τυφέκια της οικογενείας. Όπως έγινε γνωστό, η Βρετανία χρησιμοποιεί το G-36 σε διαφορετικές εκδόσεις. Περί τα 2-3.000 εξ αυτών είναι σε υπηρεσία με την Αστυνομία, τους SAS και τη δύναμη ασφαλείας πυρηνικών εγκαταστάσεων. Πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: