Πράσινο φως για την αναβάθμιση των P-3 Orion

 

 

Greece Navy P-3B 1

 

“Πράσινο φως” έδωσε η κυβέρνηση για την έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion. Όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ήδη εκταμιεύθηκε αρχική δόση ύψους 45 εκατομμυρίων δολλαρίων για την έναρξη των εργασιών, οι οποίες θα διαρκέσουν μια δεκαετία και θα κοστίσουν συνολικά 450-500 εκατομμύρια δολλάρια, τα οποία θα προέρχονται από FMS.

Η αναβάθμιση των πέντε εκ των έξι συνολικά αεροσκαφών Ρ-3Β θα πραγματοποιηθεί στην ΕΑΒ σε συνεργασία με την Lockheed Martin, με επιπλέον υπεργολάβους μία ακόμα ελληνική εταιρεία και μια αμερικανική. Οι συνομιλίες προχωρούσαν κανονικά το τελευταίο διάστημα και οι πρώτοι καρποί άρχισαν να φαίνονται από το περασμένο καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών, ενώ θα δώσει επιπλέον 15.000 ώρες ζωής.

Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μερίδα ΜΜΕ προσπαθεί να κάνει «αντιπολίτευση» με τη συγκεκριμένη απόφαση. Λόγω άγνοιας θα θέλουμε να πιστεύουμε, αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη είναι ήδη παλιά, αφήνοντας τη φαντασία όσων άλλων δεν γνωρίζουν να οργιάσει, ενθυμούμενη τα σκάνδαλα του παρελθόντος.

Αθέλητα πιστεύουμε ή λόγω προχειρότητας στον τρόπο εργασίας, δεν είχαν τον χρόνο να ψάξουν να δουν πως γίνεται η αναβάθμιση ενός αεροσκάφους ή τι έπραξαν άλλες χώρες που διαθέτουν τον ίδιο τύπο. Όπως αθέλητα πιστεύουμε δεν αναφέρθηκαν στο ότι τα 450-500 εκ. δολ. την στιγμή που έχουμε οικονομική κρίση θα δοθούν σε δόσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και άλλες εφάρμοσαν αντίστοιχα προγράμματα, στα ίδια αεροσκάφη, στο πλαίσιο εξοικονόμησης κονδυλίων. Έτσι, η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό ξεκινούν να καλύψουν ένα σημαντικό κενό που είχε δημιουργηθεί στις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Αναφέρθηκε επίσης κάπου πως ένα Ρ-3 κοστίζει τώρα περί τα 40 εκ. δολ. Προφανώς οι δαιμόνιοι ερευνητές δεν έψαξαν να δουν ότι πρόκειται για το κόστος του αεροσκάφους και μόνο, το οποίο ενώ λένε ότι είναι ηλικίας 40 ετών, δεν σκέφτονται ότι ακόμα κι αν αγοραστεί το αεροσκάφος με 40 εκ. δολ. θα απαιτηθεί αναβάθμισή του που τελικά θα κοστίσει το ίδιο ποσό.

Για τους διάφορους καλοθελητές που έχουν την ανάγκη να ψάξουν λίγο παραπάνω, παραθέτουμε επίσημα στοιχεία από κυβερνητικές ή επίσημες ελεγκτικές υπηρεσίες κρατών που εκτέλεσαν αντίστοιχα προγράμματα. Τα στοιχεία είναι των πρόσφατων οικονομικών ετών, ωστόσο θα απαιτήσουν να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές στον πληθωρισμό και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες:

1. Αναβάθμιση των Ρ-3 της Υπηρεσίας Συνόρων και Τελωνείων των ΗΠΑ:

http://www.cbp.gov/sites/default/files/documents/FS_2014_SLEP.pdf

2. Αναβάθμιση των ΑΡ-3 της Αυστραλίας: http://www.anao.gov.au/~/media/Uploads/Documents/2005%2006_audit_report_10.pdf

3. Αναβάθμιση των καναδικών CP-140 Aurora: http://www.rcaf-arc.forces.gc.ca/en/news-template-standard.page?doc=expanding-the-cp-140-modernized-aurora-fleet/hszrx7qw

4. Αναβάθμιση των Ρ-3 της Νέας Ζηλανδίας: http://www.defence.govt.nz/reports-publications/major-projects-report-2011-volume-1/part-2-project-p3k.html

Αν κάποιοι βάζουν από τώρα υπόνοιες για σκάνδαλο, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αντιδράσουν και να ζητήσουν τη διενέργεια και τη δημοσίευση λογιστικών ελέγχων από επίσημες ή ανεξάρτητες Αρχές, στο παράδειγμα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ή των ΗΠΑ (που δεν είναι άλλωστε οι μοναδικές χώρες που δημοσιεύουν τέτοια στοιχεία).

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: