Τουρκία – Κατάρ: Σημαντική στρατιωτική συμφωνία

 

Turkey Qatar

 

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις είναι η στρατιωτική συνεργασία που υπέγραψε η Τουρκία με το Κατάρ την περασμένη εβδομάδα. Το κείμενο, που ουσιαστικά αποτελεί αναθεώρηση της προϋπάρχουσας συμφωνίας, προβλέπει ότι η κάθε χώρα θα μπορεί να μετασταθμεύει στρατεύματα στο έδαφος της άλλης.

Ο Μπρατ Τζουνκάρ, Πρόεδρος τςη Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Τουρκικού Κοινοβουλίου, σε γραπτό του κείμενο ανέφερε ότι, η συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση Σύρων αντικαθεστωτικών, ούτε με τις δραστηριότητες της USCENTCOM που βρίσκεται στο Κατάρ. Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε, η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η συμφωνία με το Κατάρ περιλαμβάνει κοινές δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της αμυντικής βιομηχανίας και των ασκήσεων. Μάλιστα τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί ένα καλό βήμα για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με τις χώρες του Περσικού Κόλπου και πως πολύ σύντομα θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με αυτές.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: