Αμερικανικός Στρατός: Αναβάθμιση του Μ4Α1. Μια καλή ιδέα για τον Ελληνικό Στρατό;

 

M4A1 3

 

Την αναβάθμιση της αραβίδας Μ4Α1 προωθεί ο Αμερικανικός Στρατός, με στόχο να βελτιώσει επιμέρους χαρακτηριστικά της, όπως για παράδειγμα την εργονομία, την ακρίβεια, τη δυνατότητα προσαρμογής απάρτιων κτλ. Η πρόθεση έγινε γνωστή μέσω της έρευνας αγοράς που ξεκίνησε η Διοίκηση Συμβάσεων του Αμερικανικού Στρατού, για λογαριασμό του Προγράμματος Ατομικού Οπλισμού. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για έρευνα αγοράς και όχι για έναρξη προγράμματος προμήθειας.

Η έρευνα αγοράς διεξάγεται προκειμένου να βρεθούν οι πηγές ή πωλητές με εμπειρία στην κατασκευή ελαφρού οπλισμού και συναφών τεχνολογιών. Τα εξαρτήματα που θα προμηθευτεί ο Αμερικανικός Στρατός θα φέρουν την αραβίδα στο επίπεδο Μ4Α1-Plus ή σε συντομία, Μ4Α1+, ενώ τα εξαρτήματα θα αξιολογηθούν στο σύνολό τους, με κύριο σκεπτικό ότι θα καταστήσουν την αραβίδα ένα οπλικό σύστημα.

Τα νέα εξαρτήματα θα πρέπει να μπορούν να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα τμήματα του όπλου (π.χ. κάννη, θαλάμη αερίων, χειροφυλακτήρας, συγκρότημα κλείστρου) χωρίς να απαιτούνται προσαρμογές σε αυτά ή στον υπάρχοντα συνοδευτικό εξοπλισμό.

Αναφορικά με τα συνολικά χαρακτηριστικά του Μ4Α1+ θα πρέπει να είναι τα εξής:

α. Ακρίβεια/Διασπορά: Η ακρίβεια του συστήματος θα πρέπει να είναι “.5 quote mark” μέση ακτίνα, σε αποστάσεις 300 μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της κάννης και στα 600 μέτρα θα πρέπει να είναι (επιθυμητό κριτήριο) “.10 quote mark” καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της κάννης με πιθανότητα 0.9, τόσο στον κάθετο όσο και στον οριζόντιο άξονα.

β. Ράγες: Βελτιωμένες ράγες συμβατές με MIL-STD-1913 και δυνατότητα προσαρμογής κάθετου χειροφυλακτήρα, και συνολικά να επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση της κάννης.

γ. Σκοπευτικά: Νέα βελτιωμένα σταθερά σκοπευτικά που θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση καταστροφής των οπτικών σκοπευτικών και τα οποία θα μπορούν να αφαιρεθούν. Τα σκοπευτικά θα πρέπει να επιτρέπουν εμπλοκές από τα 200 έως τα 600 μέτρα και προσαρμογή τους με βάση τα χαρακτηριστικά του ανέμου.

δ. Νέα φλογοκρύπτη: Θα πρέπει να μειώνει τα τωρινά επίπεδα φωτεινότητας, τόσο για βολές ημέρας όσο και νύχτας. Θα πρέπει να διαθέτει προσαρμογέα αβολίδοτων φυσιγγίων και να προστατεύει τον χρήστη σε περίπτωση βολής κανονικού πυρομαχικού με τον προσαρμογέα αβολίδοτων.

ε. Μοχλός όπλισης: Νέος μοχλός όπλισης, με καλύτερη λαβή για αριστερόχειρες και δεξιόχειρες.

στ. Βάρος: Το όπλο θα πρέπει να είναι μέχρι 3,63 κιλά χωρίς τα εξαρτήματα.

ζ. Σκανδάλη: Νέο συγκρότημα σκανδάλης που θα επιτρέπει τη βολή με πίεση βάρους από 1,81 έως 2,86 κιλά.

M4A1 1

 

Με την προσπάθεια αυτή θα συγκεντρωθούν στοιχεία για το ποιες είναι οι εταιρείες που μπορούν να παρέχουν τέτοια εξαρτήματα. Ως γνωστό, στις ΗΠΑ υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες εταιρείες που προσφέρουν ένα τεράστιο εύρος υλικών με τα οποία οι στρατιώτες βελτιώνουν τον ατομικό τους οπλισμό. Πλέον, ο Αμερικανικός Στρατός προσπαθεί να βελτιώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Μ4Α1, με έναν σχετικά φθηνό τρόπο, ερχόμενος εγγύτερα στις ανάγκες των στρατιωτών.

Μια αντίστοιχη προσπάθεια θα μπορούσε να “απογειώσει” τα τυφέκια G-3 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την στιγμή που δεν υπάρχει η οποιαδήποτε δυνατότητα προμήθειας νέου τυφεκίου, θα μπορούσε να εξεταστεί και να κοστολογηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα είναι πραγματικά και αναλογικά πολύ χαμηλού κόστους. Σημαντικό κρίνουμε ότι θα είναι και το όφελος από το γεγονός ότι τα ΕΑΣ ή άλλες ιδιωτικές εταιρείες θα παρουσιάσουν μια «νέα» έκδοση του G-3 κι όχι αυτή που συνηθίζουμε να βλέπουμε αποκλειστικά σε φυλλάδια της δεκαετίας του ’80 και ’90 στις διεθνείς εκθέσεις… Θα είναι μια ευκαιρία να γίνει κάτι μικρό και ουσιαστικό από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: