Αυστραλία: Νέα περιπολικά σκάφη

 

Australia Navy Armidale Class Patrol Boat

 

Την στήριξη στη ναυπηγική της βιομηχανία και στις θέσεις εργασίας που προσφέρει είχε επιβεβαιώσει η Αυστραλία τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό έγινε μέσω της Λευκής Βίβλου για την Άμυνα, η οποία όπως γίνεται κατανοητό περιείχε ουσιαστικά θέματα, αντί για απλές επαναλήψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα προμήθειας περιπολικών σκαφών ανοιχτής θάλασσας, με την ονομασία Pacific Patrol Boats, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου προγράμματος με την ονομασία Pacific Maritime Security Programme Project SEA3036 Phase 1. Τα περιπολικά σκάφη θα αποτελέσουν μία πολύ σημαντική επένδυση. Αρχικά προβλέπεται η ναυπήγηση μέχρι 21 σκαφών, έναντι 594 εκατομμυρίων δολλαρίων, με το συνολικό συμβόλαιο να φτάνει στα 1,38 δισ. δολλάρια σε βάθος 30 ετών, αν συμπεριληφθεί το κόστος κύκλου ζωής και εκπαίδευσης προσωπικού.

Τα σκάφη θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα που πλησιάζουν στο όριο ζωής, αλλά θα διαθέτουν μεγαλύτερες δυνατότητες, ενώ θα προσφερθούν για αγορά και σε νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπως τα νησιά Φίτζι, Σολωμόντα, Τουβάλου, Κιριμπάτι, Σαμόα, Βανουάτου, Μικρονησία, Παλάου, Μάρσαλλ, Κουκ, την Παπούα Νέα Γουνιέα και το Τιμόρ Λέστε. Η επιλογή του τύπου των σκαφών θα γίνει προς το τέλος του έτους, μέσω ανοιχτής διαδικασίας προμήθειας.

Ως βασικά χαρακτηριστικά θα έχουν τα ακόλουθα:

  • Σχεδιασμένα με βάση πολιτικές προδιαγραφές για χαμηλότερο κόστος απόκτησης, συντήρησης και λειτουργίας
  • Δε θα διαθέτουν οπλικά συστήματα, αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο
  • Ταχύτητα άνω των 20 κόμβων σε κατάσταση θαλάσσης 4
  • Ακτίνα δράσης άνω των 2.500 ν.μ. με ταχύτητα 12 κόμβων και υπολοιπόμενο καύσιμο 20%
  • Ικανά για αποστολές 20 ημερών
  • Μήκος μέχρι 40 μέτρα
  • Πλήρωμα 19 ατόμων και ενδιαιτήσεις για 23.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: