Συμφωνία Ρωσίας και Κύπρου

Με τη σύναψη πολυμερούς συμφωνίας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετά τα αρνητικά γεγονότα που συνοδεύτηκαν από τη μη στήριξη της Κύπρου κατά την οικονομική της κρίση, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε μια ιδιαίτερη συμφωνία, που περιλαμβάνει και πρωτοβουλίες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Μία από αυτές είναι η άδεια για ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο, γεγονός που εκ πρώτης όψης ή φαινομενικά τουλάχιστον ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της Κύπρου. Από την άλλη πλευρά τίθενται ερωτήματα για το κατά πόσο συμβάλλει στην ευρύτερη ισορροπία ισχύος ή αν θα εκληφθεί ως πρόκληση με αρνητικές συνέπειες για τη νήσο. Ελπίζουμε πως η κατάσταση έχει αξιολογηθεί πλήρως, παρέχοντας στην Κύπρο τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το άρθρο της εφημερίδα «Η Καθημερινή». Το πλήρες μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: «Διευκολύνσεις Κύπρου στο ρωσικό ναυτικό»

 

Russia-Cyprus

 

Συμφωνία για τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Λεμεσό υπέγραψαν, χθες στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Nίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συμφωνία, όπως δήλωσε ο κ. Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, αφορά ρωσικά σκάφη που συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διεθνούς πειρατείας. Είναι η πρώτη φορά που χώρα-μέλος της Ε.Ε. παραχωρεί τέτοιου είδους διευκολύνσεις στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, ενώ ανάλογη συμφωνία συνεργασίας των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών και παραχώρησης διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, όπως τόνισε, για τη στάση της Κύπρου αναφορικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε. Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η Κύπρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί, ώστε να αποκατασταθεί η στρατηγική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας σε θέσεις αρχών για μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον κ. Αναστασιάδη να εκφράζει, με τη σειρά του, την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνολικά, χθες υπογράφηκαν έντεκα συμφωνίες, οι οκτώ από τις οποίες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, στην εξοχική κατοικία του κ. Πούτιν, κοντά στη Μόσχα.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: