Νέα δουλειά για τα M-ATV

 

M-ATV 30mm gun

 

Η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έθεσε το ζήτημα της δομής δυνάμεων στο μέλλον και κατ’ επέκταση των οπλικών συστημάτων που θα είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Μια κατηγορία οχημάτων έγινε σήμα κατατεθέν του πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν – τα MRAΡ.

Αν και πραγματικά έσωσαν ζωές αντέχοντας απευθείας πλήγματα εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών, εντούτοις το υψηλό κόστος κτήσης και συντήρησης, καθώς και οι ανάγκες που κάλυψαν, σήμαινε ότι δύσκολα θα έβρισκαν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών της συμμαχίας, που μετά την παρένθεση του Αφγανιστάν επιστρέφουν σε πιο παραδοσιακές αποστολές.

Η απόφαση για μείωση του αριθμού των MRAP που θα παραμείνουν σε υπηρεσία με τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι θετική, ωστόσο, οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν πρέπει να εφεύρουν νέα αξία για τα οχήματα του τύπου. Όχι μόνο γιατί έχουν πλεονεκτήματα ως κατασκευές, αλλά και διότι οι ίδιες οι εταιρείες πρέπει να επιβιώσουν. Η Oshkosh ήταν αρκετά τυχερή ώστε να δει τα οχήματά της να είναι αυτά που επιλέχθηκαν από το Πεντάγωνο για να μείνουν σε υπηρεσία και μετά τη λήξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Σίγουρα, όμως, η συντήρηση και υποστήριξη των MRAP δεν αρκεί για να κρατήσει μια εταιρεία ή ένα σημαντικό τμήμα της στη ζωή. Η Oshkosh, συνεργαζόμενη με τις EOS και Orbital ATK κατάφερε να εξελίξει το M-ATV (MRAP All-Terrain Vehicle) και να δώσει νέα πνοή σε κάτι δοκιμασμένο και πετυχημένο.

Η συνεργασία των εταιρειών αφορούσε τις εργασίες ολοκλήρωσης επί ενός M-ATV Standard Base (SXB), του συστήματος ελέγχου πυρός R-400S Mk2 της EOS και του ελαφρού πυροβόλου 30 χλστ M230LF της Orbital ATK. Έτσι το M-ATV έγινε φονικότερο, αποδεικνύοντας ότι είναι μια πολύ χρήσιμη πλατφόρμα. Στις δοκιμές που εκτέλεσαν οι εταιρείες, καταδείχθηκε η ακρίβεια και η δυνατότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων, με το πυροβόλο επί τηλεχειριζόμενου πυργίσκου με σταθεροποίηση τριών σημείων.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: