Τουρκία: Πλησιάζει το πυροβόλο λέιζερ των TF-2000

 

laser comms2

 

Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν δημοσιεύματα που θέλουν το εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής πρωτότυπο πυροβόλου λέιζερ να έχει δοκιμαστεί επιτυχώς, όπως αναφέρει άρθρο του Defense News.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης πυροβόλου λέιζερ είχε ανακοινωθεί το 2013, με στόχο να τοποθετηθεί στις φρεγάτες νέας γενιάς, τύπου TF-2000. Στην προσπάθεια ενεπλάκη το TUBITAK και ο όμιλος SAVTAG, ο οποίος με τη σειρά του συνεργάστηκε με την Aselsan και το πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. Τα κονδύλια που προϋπολογίστηκαν αρχικά ήταν της τάξης των 450 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Προς το παρόν η ανάπτυξή του βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας, με τις μέχρι τώρα δοκιμές στα εργαστήρια να κρίνονται ως επιτυχείς. Ειδικότερα, εκτελέστηκαν “βολές” από κινούμενη πλατφόρμα, προφανώς εξομοιώνοντας τις κινήσεις ενός πλοίου. Η συγκεκριμένη αρχική φάση θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών, με την πηγή του λέιζερ να αγοράζεται από ξένη εταιρεία, προκειμένου να ενσωματωθεί στο οπλικό σύστημα. Στη δεύτερη φάση, διάρκειας δύο ετών, πηγή λέιζερ εγχώριας ανάπτυξης θα ενσωματωθεί στο οπλικό σύστημα, προκειμένου να δοκιμαστεί.

Σε πρόσφατη συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Νετζντέντ Οζέλ με τον Υπουργό Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Φικρί Ισίκ, συζητήθηκε το μέλλον του πυροβόλου, με τους δύο αξιωματούχους να αναμένουν τις πρώτες παραδόσεις μέσα σε έξι χρόνια.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: