Γερμανία: Προωθείται η προμήθεια ελικοπτέρων

 

Germany Army Tiger UHT ASGARD 1

 

 

Ιδιαίτερα μεγάλο θα είναι το πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, προς τελική έγκριση.

Όπως έγινε γνωστό από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Der Spiegel, η Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, κατέθεσε επισήμως στα κοινοβουλευτικά όργανα το πρόγραμμα προμήθειας 168 επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων, προϋπολογιζομένου κόστους 8,7 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για αναθεώρηση του προγράμματος που είχε εξαγγείλει ο τέως Υπ. Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, μόνο που το σημερινό έχει πρόβλεψη για επιπλέον κονδύλια ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, η νέα συμφωνία με την Airbus αφορά τα εξής ελικόπτερα:

  • 19 ΜH90 Sea Lion (νέα έκδοση ναυτικής συνεργασίας) με ειδικό εξοπλισμό, κόστους 1,38 δισ. ευρώ,
  • 68 επιθετικά ελικόπτερα Tiger, αντί για 80 που είχαν προγραμματιστεί επί υπουργείας Τ. ντε Μεζιέρ. Από τα 68, τα 20 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά. Το κόστος τους θα είναι 3,55 δισ. ευρώ, και
  • 82 εμταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90, αντί για 122 που υπήρχαν στην προηγούμενη σύμβαση, με κόστος 3,77 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι το συμβόλαιο αυτό, αν και όχι το πλέον “επικερδές” για το υπουργείο, ήταν μια προσπάθεια να κλείσει το ζήτημα της απόκτησης των ελικοπτέρων που κωλυσιεργούσε εδώ και χρόνια.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: