Ετοιμάζεται ο απόγονος των Hellfire, Maverick και TOW

 

Hellfire 1

 

Τη νέα γενιά πυραύλων που θα αντικαταστήσουν τους πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire, BGM-71 TOW και AGM-85 Maverick ετοιμάζει ο Αμερικανικός Στρατός. Σε Επιστολή Μηχανολογικών Προτάσεων καλούνται οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλουν τα σχέδιά τους για τον JAGM (Joint Air-to-Ground Missile).

Όπως καταδεικνύει η ονομασία του, ο πύραυλος θα είναι διακλαδικός. Όντως, όπως επισημαίνεται και στην σχετική ανακοίνωση, η νικήτρια πρόταση θα λάβει συμβόλαιο για αρχική χαμηλού ρυθμού παραγωγή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμβόλαιο πλήρους παραγωγής τόσο για τις ανάγκες του Στρατού όσο και του Ναυτικού.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο Στρατός δείχνουν ότι ενδιαφέρεται για ένα όπλο που θα ενσωματώνει διαφορετικές τεχνολογίες καθοδήγησης, καθώς και δυνατότητα προγραμματισμού, ώστε να αποτελέσει έναν “ελβετικό σουγιά” κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Ειδικότερα, ο νέος πύραυλος θα πρέπει να διαθέτει ερευνητή διπλής διαμόρφωσης. Δηλαδή, ημιενεργή καθοδήγηση ραντάρ και ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος. Επιπλεόν, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από το πιλοτήριο εάν επιθυμεί να προσβάλει τον στόχο με την διατρητική ή την εκρηκτική-θραυσματική δυνατότητα κρούσης του πυραύλου. Τέλος, θα είναι κατηγορίας fire-and-forget, ώστε να μπορεί να επιχειρεί σε περιβάλλον έλλειψης δεδομένων GPS ή έντονων παρεμβολών.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις ανταγωνιστές στο πρόγραμμα. Η Lockheed Martin αναπτύσσει από το 2012 την εξελιγμένη έκδοση του Hellfire AGM-114R που θα έχει όλες τις παραπάνω ιδιότητες. Η χρηματοδότηση της έρευνας γίνεται από το πρόγραμμα CTD (Continued Technology Development) του Αμερικανικού Στρατού.

Η δεύτερη πρόταση έρχεται από την Raytheon που ανέπτυξε ερευνητή τριπλής καθοδήγησης, που εκτός από την ημιενεργή και τη χιλιοστομετρική διαθέτει και υπέρυθρη. Η κατασκευή του ερευνητή έγινε και πάλι από χρηματοδότηση του Αμερικανικού Στρατού, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της SDB II (Small Diameter Bomb). Ωστόσο, με την ολοκλήρωση κρίθηκε ότι αυτή είναι υπερβολική για προσθήκη στον JAGM, τον απόγονο του Hellfire, και σε συνδυασμό με τις περικοπές, το πρόγραμμα σταμάτησε.

Τέλος, στο διαγωνισμό της διεκδίκησης μπαίνει και η MBDA με τον Brimstone 2 ή γνωστό και ως Dual Mode Brimstone (DMB), που χρησιμοποιήθηκε από τα Tornado της RAF στην Λιβύη και στο Αφγανιστάν.

 

Brimstone Reaper 3

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: