Αίγυπτος-Γαλλία: Επίκειται μέγα συμβόλαιο (;)

Πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων φέρονται να βρίσκονται η Αίγυπτος και η Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν πληροφορίες για πιθανή πώληση φρεγατών τύπου FREMM, ως συνέχεια της πώλησης των κορβετών τύπου Gowind. Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των DCNS, Dasault και MBDA επισκέφθηκαν το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από τις επισκέψεις του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Παρίσι και στη συνέχεια ανώτατης αιγυπτιακής αντιπροσωπείας που συζήτησε το θέμα τον περασμένο μήνα.

Στην ατζέντα των όπλων που προωθεί η Γαλλία περιλαμβάνονται δύο φρεγάτες FREMM, αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 20 μαχητικά Rafale, αξίας 3,6 δισ. ευρώ, αμφότερα εξοπλισμένα με πυραύλους της MBDA.

 

FREMM 2

 

Η προμήθεια των φρεγατών φαίνεται ως η πιθανότερη, καθώς η Αίγυπτος επιθυμεί άμεσα την ένταξη δύο τέτοιων σκαφών στη δύναμη του ναυτικού της. Επιπλέον, οι FREMM έχουν ήδη εξαχθεί με επιτυχία. Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα, η Γαλλία φέρεται να είναι πρόθυμη να παραδώσει τα δύο σκάφη άμεσα, αφαιρώντας τα ουσιαστικά από αυτά που θα αποκτούσε το Γαλλικό Ναυτικό.

Αντιθέτως το Rafale ακόμα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει την υπογραφή συμφωνίας, δεδομένου ότι η συμφωνία με την Ινδία είναι στον αέρα. Σε αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη συγκεκριμένη αεροπορική αγορά προς όφελός τους. Η Αίγυπτος είχε προμηθευτεί ορισμένα από τα 20 F-16 Block 50/52 της συμφωνίας του 2010, λόγω του επιβληθέντος εμπάργκο ως αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης.

 

Rafale Damocles 2

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: