Ινδία – Rafale: Σε οριακό σημείο…

 

Rafale Superarme 3

 

Σε οριακό σημείο είναι πλέον οι επαφές μεταξύ της Ινδίας και της γαλλικής Dassault, για την ολοκλήρωση ή μη της προμήθειας των μαχητικών Rafale.

Τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του γαλλικού μαχητικού στο διαγωνισμό και οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, κανείς δεν είναι σίγουρος για το εάν η Ινδική Αεροπορία θα αποκτήσει τα νέα αεροσκάφη.

Τον Ιανουάριο του 2012 είχε ανακοινωθεί η επικράτηση του Rafale έναντι του Eurofighter, που ήταν το άλλο αεροσκάφος της τελικής λίστας αξιολόγησης. Τα δύο στοιχεία που βοήθησαν την Dassault να πάρει το εισιτήριο για την υλοποίηση της σύμβασης ήταν το χαμηλότερο κόστος προμήθειας και το χαμηλότερο κόστος κύκλου ζωής, σε περίοδο 40 ετών με 6.000 ώρες πτήσης ανά αεροσκάφος.

Το συμβόλαιο προέβλεπε την κατασκευή των 18 πρώτων αεροσκαφών στην Γαλλία και των υπολοίπων 108 στην Ινδία, στις εγκαταστάσεις της Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Ωστόσο, οι πρώτες διαφωνίες προέκυψαν όταν η γαλλική πλευρά αρνήθηκε να επιτρέψει στην ινδική να επιλέξει τους υποκατασκευαστές, κάτι που σημαίνει ότι η Dassault αρνείται να δώσει την πιστοποίησή της για όσα αεροσκάφη κατασκευαστούν στην Ινδία χωρίς να έχει επιλέξει η ίδια τους υπεργολάβους, ενώ ταυτόχρονα ζητάει μεγαλύτερη τιμή για κάθε αεροσκάφος.

Έτσι, ενώ το 90% του συμβολαίου έχει ολοκληρωθεί, εκκρεμεί το κυριότερο τμήμα όλων. Η Ινδία πλέον, επιθυμεί να τελειώσει το θέμα μια και καλή, είτε υπογράφοντας τη συμφωνία είτε ακυρώνοντας όλο το διαγωνισμό. Οι πιέσεις που ασκούνται στην γαλλική εταιρεία είναι μεγάλες και το θέμα έχει οδηγηθεί σε υπουργικό επίπεδο. Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Ζαν Υβ λε Ντριάν είχε αναφέρει ότι θα υπάρξουν διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου, ώστε να ληφθεί απόφαση.

Τον Απρίλιο, ο Ινδός Πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, θα επισκεφθεί τόσο τη γαλλική πρωτεύουσα όσο και τη γερμανική. Ελπίδα των Ινδών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, είναι το κλείσιμο της συμφωνίας πριν από αυτό το ταξίδι του πρωθυπουργού. Διαφορετικά φαίνεται πως το Νέο Δελχί δε θα συνεχίσει επ’ αόριστο να αφήνει το ζήτημα να διαιωνίζεται.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: