Διαφοροποίηση της εκπαίδευσής του κάνει ο Αμερικανικός Στρατός, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα του σημαντικότερου όπλου, αυτού των πληροφοριών. Οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ (αλλά και όλων των σύγχρονων Δυτικών κρατών) έχουν επενδύσει μεγάλα κονδύλια σε συστήματα C4ISR.
Ο Αμερικανικός Στρατός υλοποιεί τη νέα Επιχειρησιακή Αντίληψη, με τίτλο “Win in a Complex World”, και στο πλαίσιο αυτής, οι πληροφορίες θεωρούνται ως οπλικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, το Κέντρο Αριστείας Πληροφοριών ανέπτυξε την αντίληψη τακτικών ομάδων που στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν μέχρι και τους απλούς στρατιώτες του Σώματος Πληροφοριών, στην χρήση τους ως όπλο.
Η εκάστοτε ομάδα ονομάζεται TeT – Tactical Engagement Team, και αποτελείται από ειδικούς από όλο το φάσμα του Σώματος Πληροφοριών του Στρατού. Ο ρόλος τους είναι να σχεδιάζουν, να συντονίζουν και να εκτελούν εκπαιδευτικά προγράμματα που άπτονται της λειτουργίας και της χρησιμότητας των πληροφοριών σε όλα τα κλιμάκια της διοίκησης.
Στο πλαίσιο του Win in a Complex World, οι πληροφορίες είναι ένα οπλικό σύστημα, που θα υποστηρίζει τις εκστρατευτικές επιχειρήσεις, με ελαφρές αλλά υψηλής φονικότητας δυνάμεις, που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην περιοχή ενδιαφέροντος. Το δε περιβάλλον επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται από υψηλή τεχνολογία και ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών.
Η εκπαίδευση που παρέχουν οι TeT εστιάζεται σε πέντε τομείς:
– Στην εκπαίδευση των επικεφαλής στον εκάστοτε τομέα των πληροφοριών στη λειτουργία του συστήματος,
στην εκπαίδευση των ηγετών και των στρατιωτών στο πως λειτουργεί το DCGS-A (Doctrine Command Capability Manager – Sensor Processing, Distributed Common Ground System – Army),
– στην επίδειξη στους ηγέτες των πληροφοριών στο πως να διατηρούν τους επιτελείς πληροφοριών των ομάδων μάχης ταξιαρχίας – στο δίκτυο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα,
– στην επίδειξη στους επικεφαλής των πληροφοριών και στους ανώτατους εκπαιδευτές του πως μπορούν να εκπαιδεύσουν μια ομάδα προς υποστήριξη του διοικητή, και
– στην σχεδίαση της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες των μονάδων και στη συνέχεια στην σχεδίαση των επιχειρήσεων σύμφωνα με τις αντίστοιχες ανάγκες.
To DCGS-A είναι ένα σύστημα συλλογής, ανάλυσης και διάχυσης γεωδιαστημικών δεδομένων που συλλέγονται από αισθητήρες και άλλα μέσα, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Αυτήν την περίοδο, ο Αμερικανικός Στρατός είναι στη φάση αποστολής RfI για την αναβάθμιση του συστήματος στο Incremenent 2.
Αν και το σύστημα παρέχει μεγάλες δυνατότητες, εντούτοις έχει θεωρηθεί από αρκετούς στρατιώτες ως δύσχρηστο. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργούνται οι ειδικές ομάδες εκπαίδευσης. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, ο στόχος τους δεν είναι να παρέχουν απλά εκπαίδευση σε ένα λογισμικό. Σκοπός τους είναι να εκπαιδεύσουν τα στελέχη του Στρατού με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί το δίκτυο ως οπλικό σύστημα, που θα μπορέσει να αλλάξει τη ροή των επιχειρήσεων.
Αυτό είναι και κάτι που δε φαίνεται να έχει κατανοήσει επαρκώς ο Ελληνικός Στρατός. Αυτό φαίνεται τόσο από την κατάσταση της ειδικότητας των Πληροφοριών, που αποδίδεται σε κληρωτούς, όσο και από τις σχετικές προμήθειες συστημάτων. Σε ένα Στρατό που αναζητούνται πολλαπλασιαστές ισχύος, τόσο από την πολιτική όσο και την στρατιωτική ηγεσία, δε γίνεται να παραμελείται η συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των πληροφοριών μάχης. Σύμμαχοι σε αυτά δεν είναι τα κυάλια, ούτε οι απλοί χάρτες.
Φωτ/φίες: Αμερικανικός Στρατός