Αμερικανικός Στρατός: Ρομποτικά έντομα

 

ARL

 

Νέα ερευνητικά επιτεύγματα προωθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ερευνών του Αμερικανικού Στρατού, που δεν είναι άλλα από τα ρομποτικά έντομα.

Μέχρι σήμερα οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις επένδυσαν μεγάλα κονδύλια στην προμήθεια μη επανδρωμένων αεροχημάτων για χρήση μέχρι και στο επίπεδο των διμοιριών. Ωστόσο τα αεροχήματα ήταν ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων, γεγονός που δεν επιτρέπει την εύκολη είσοδό τους μέσα σε κτήρια, ούτε την προσέγγιση χωρίς θόρυβο.

Τα ρομποτικά έντομα αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό, χάρη στο μέγεθός τους που ποικίλει από τρία έως πέντε εκαοτστά περίπου. Το υλικό κατασκευής των πτερύγων είναι το PZT (ή αλλιώς Lead Zirconium Titanate) που παράγει ηλεκτρικό φορτίο όταν βρίσκεται υπό πίεση ή μπορεί να δημιουργήσει τάση όταν ενεργεί επάνω του ηλεκτρικό φορτίο. Έτσι, όταν ενεργεί ηλεκτρικό φορτίο, τα πτερύγια των εντόμων κινούνται, παράγοντας άντωση.

Ο πιεζοηλεκτρικός μικρο-ηλεκτρομηχανικός κινητήρας που απαιτείται για την πτήση των εντόμων είναι μεγέθους δύο με τριών χιλιοστών και είναι κι αυτός κατασκευής του σχετικού τμήματος που λειτουργεί στο Κέντρο Έρευνας του Αμερικανικού Στρατού.

Αν και μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά η έρευνα θα απαιτήσει συνολικά δέκα με δεκαπέντε χρόνια έως ότου να δούμε πλήρως λειτουργικά έντομα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναπτυχθεί οι δυνατότητες, τόσο σε επίπεδο τεχνικό όσο και λογισμικού, που θα δίνουν τη δυνατότητα σε ένα ρομποτικό έντομο να πετάει και να προσγειώνεται ακριβώς όπως ένα πραγματικό έντομο.

Η έρευνα στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει προχωρήσει σε επίπεδο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά όχι στα μικρομεγέθη που ενδιαφέρεται ο στρατός. Ωστόσο, ο συνδυασμός των ερευνητικών προγραμμάτων μπορεί να αποδώσει καρπούς. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ερευνητικό Εργαστήριο του Αμερικανικού Στρατού ξεκίνησε μέσα στο 2014 το πρόγραμμα “Open Campus” – Ανοιχτή Πανεπιστημιούπολη. Στόχος του είναι να ανοίξει προγράμματα του στρατού σε πανεπιστήμια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα, μεγιστοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας και των χρηματοδοτικών ευκαιριών.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: