Το U-2 “αρνείται να πάρει σύνταξη” (;)

U-2 1

 

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν, θα μπορούσε να ήταν ο άλλος τίτλος του άρθρου, αλλά το αεροσκάφος θρύλος του Ψυχρού Πολέμου, το U-2 αρνείται να γεράσει.

Εδώ και μια δεκαετία αντικείμενο συζήτησης είναι η απόσυρσή του και η αντικατάστασή του από το RQ-4B Global Hawk. Όμως αυτό το ζήτημα είναι και πεδίο σύγκρουσης με όσους θεωρούν, όχι άδικα, ότι το U-2 είναι αυτό που θα μπορέσει να δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στις αποστολές στρατηγικής αναγνώρισης.

Φυσικά δεν έχουν άδικο. Οροφή πτήσης στα 70.000 πόδια έναντι 60.000 και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 5.000 έναντι 3.000 λιβρών του RQ-4B, όπως και δυνατότητα μεταφοράς πακέτου αυτοπροστασίας, δεν είναι κάτι που το αφήνεις εύκολα. Το μόνο πλεονέκτημα υπέρ του ΜΕΑ είναι η δυνατότητα πτήσης επί 24 συνεχόμενες ώρες την στιγμή που το U-2 περιορίζεται στις 12 λόγω της ύπαρξης πιλότου.

Φέτος το Πεντάγωνο αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση και στην προμήθεια περαιτέρω Global Hawk. Η Αμερικανική Αεροπορία θα δαπανήσει 9,1 δισεκατομμύρια δολλάρια για την ενίσχυση των τεχνικών χαρακτηριστικών των ΜΕΑ, ώστε να φτάσουν το επίπεδο αυτών που διαθέτει το U-2, τα οποία τελικά θα αποσυρθούν.

Αλλά στο σημείο αυτό “χτύπησε” η Lockheed Martin. Αυτό που προτείνει είναι η μετατροπή των U-2 ώστε να μπορούν να πετούν χωρίς πιλότο. Τρία αεροσκάφη και δύο σταθμοί εδάφους, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, έναντι 35-40 εκατομμυρίων δολλαρίων ανά μονάδα και με συνολικό κόστος ανάπτυξης που θα φτάνει τα 700 εκατομμύρια δολλάρια.

Η Lockheed Martin είναι σίγουρη ότι μπορεί να το πετύχει, έχοντας την εμπειρία από άλλα ΜΕΑ. Το 2012 είχε γίνει μια σχετική πρόταση στην USAF, αλλά μόλις φέτος ολοκληρώθηκε ο αρχικός σχεδιασμός. Δεν είναι βέβαια το εάν θα υπάρξει αντιστροφή της απόφασης του Πενταγώνου, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν κάθε άλλο παρά μικρές θα είναι.

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: